duminică, 15 martie 2015

Lewis Hamilton a castigat Marele Premiu al Australiei 2015 !

Sezonul 2015 al Formulei 1 a debutat cu Marele Premiu al Australiei, care a oferit un debut fulminant cu numeroase abandonuri înainte ca strategiile cu o singură oprire la boxe să tranşeze prematur lupta pentru victorie, podium şi puncte. Lewis Hamilton a profitat la maxim de pole position-ul obţinut sâmbătă pentru a genera un avans de aproximativ două secunde în faţa coechipierului său Nico Rosberg pe parcursul primului stint cu pneuri soft.
Hamilton


Trecerea la pneuri medium a fost de asemenea o simplă formalitate pentru pilotul echipei Mercedes, care şi-a păstrat cu lejeritate prima poziţie cu un avans consistent de peste trei secunde şi a început astfel sezonul cu o victorie facilă. Astfel, după greşelile comise în calificări care l-au împiedicat să lupte pentru pole position, Rosberg a fost nevoit să se mulţumească cu locul doi.

Vettel a câştigat duelul cu Massa pentru podium

O greşeală comisă în calificări l-a împiedicat pe Sebastian Vettel să obţină locul trei pe grilă, însă pilotul Scuderiei Ferrari şi-a luat revanşa în cursă. La start, Felipe Massa şi-a păstrat locul trei obţinut în calificări, însă Williams a adoptat o strategie greşită la unica intrare la boxe.
Brazilianul a efectuat trecerea de la cauciucuri soft la medium în turul 23 şi a rămas blocat în spatele lui Daniel Ricciardo, ceea ce i-a permis lui Vettel să obţină locul trei în momentul în care a schimbat la rândul său pneurile patru tururi mai târziu. Ulterior, germanul şi-a consolidat poziţia şi a păstrat în permanenţă cel puţin două secunde în faţa brazilianului, reuşind astfel să debuteze la Ferrari cu un podium, în timp ce Massa s-a mulţumit doar cu locul patru.

Felipe Nasr, revelaţia cursei cu locul 5

Felipe Nasr poate fi considerat marea revelaţie a Marelui Premiu al Australiei. Aflat la prima cursă în Formula 1, pilotul echipei Sauber a progresat la start de pe locul 11 până pe locul 5, chiar dacă în drumul său a fost protagonistul unui acroşaj cu Pastor Maldonado în urma căruia pilotul Lotus a fost proiectat în zid şi nevoit să abandoneze. Ulterior, brazilianul a reuşit să-şi păstreze poziţia, în ciuda faptului că l-a avut în spatele său pe Ricciardo, care a făcut o cursă anonimă pentru Red Bull Racing în faţa propriilor suporteri şi a terminat astfel doar pe locul şase.
Sauber a obţinut astfel o performanţă remarcabilă, cu atât mai mult cu cât Marcus Ericsson a terminat pe locul opt după ce a trecut de Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso) cu numai două tururi înainte de final. Astfel, echipa elveţiană s-a clasat în puncte cu ambele monoposturi, după ce anul trecut nu a câştigat niciun punct. Nico Hulkenberg a obţinut locul sate pentru Force India, în timp ce Sainz Jr. a debutat în Formula 1 cu un loc nouă pentru Toro Rosso, în ciuda faptului că a pierdut timp retios la boxe după ce mecanicii au schimbat cu greu pneul stânga-spate.

Verstappen, la un pas de un debut în puncte

Max Verstappen a ratat de asemenea oportunitatea de a debuta în Formula 1 în puncte, după ce s-a retras pe marginea circuitului cu o defecţiune la motor la scurt timp după efectuarea unicei sale schimbări de pneuri. Tânărul pilot olandez ocupa locul nouă în momentul revenirii pe circuit şi avea mari şanse să-l păstreze până la final.

McLaren a ratat prezenţa în puncte: locul 11 din 11

McLaren a fost aproape să termine cursa în puncte în ciuda faptului că a ocupat ultima linie pe grila de start. Principalul motiv a fost însă o rarefiere semnificativă a plutonului încă dinainte de startul primei curse.
Manor nu a participat deloc la Marele Premiu, Valtteri Bottas nu a primit acordul medicilor să concureze pentru Williams din cauza unei leziuni suferite la spate în calificări, Kevin Magnussen a suferit o defecţiune tehnică la motorul Honda al monopostului McLaren în turul de recunoaştere, în timp ce Daniil Kvyat a abandonat de asemenea în drumul spre grila de start din cauza unei probleme la cutia de viteze a monopostului Red Bull Racing.
Astfel, doar 15 piloţi au luat startul în cursă, iar Button a rămas pe ultima poziţie a cursei, dar pe locul 11, după alte patru abandonuri în cursă. Ascensiunea sa a fost posibilă ca urmare a abandonului suferit la start de Pastor Maldonado şi a retragerii premature a coechipierului său Romain Grosjean din motive tehnice. Pilotul echipei McLaren a ocupat temporar locul 10, însă a fost depăşit de două ori de Sergio Perez, cu care a avut parte şi de un acroşaj în urma căruia mexicanul a derapat şi a pierdut câteva componente nesemnificative ale monopostului Force India.

Raikkonen, trădat de strategia şi de greşelile Scuderiei Ferrari

Dacă Vettel a avut parte de un debut pozitiv pentru Ferrari, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre coechipierul său Kimi Raikkonen. Scuderia a adoptat o strategie diferită cu două opriri la boxe pentru pilotul finlandez, care a intrat la standuri în turul 17, când a pierdut paroape cinci secunde din cauza dificultăţii de a schimba cauciucul stanga-spate.
În turul 40, Raikkonen a efectuat a doua oprire la boxe şi a revenit pe locul 5, însă mecanicii nu au montat corespunzător pneul stanga-spate, astfel că pilotul a fost nevoit să abandoneze din motive de precauţie. În plus, nu este exclus ca Raikkonen să primească o penalizare pe grila de start a cursei din Malaysia, o decizie urmând să fie luată după cursă.

Australia - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h31m54.067s
2 Nico Rosberg Mercedes -7.640
3 Sebastian Vettel Ferrari 25.523s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 29.196s
5 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m26.149s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 Lap
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
8 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 Lap
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso/Renault 1 Lap
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
11 Jenson Button McLaren/Honda 2 Laps
- Kimi Raikkonen Ferrari Retirement
- Max Verstappen Toro Rosso/Renault Retirement
- Kevin Magnussen McLaren/Honda Not started
- Valtteri Bottas Williams/Mercedes Withdrawn
- Daniil Kvyat Red Bull/Renault Not started
- Romain Grosjean Lotus/Mercedes Retirement
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes Collision
- Will Stevens Marussia/Ferrari Withdrawn
- Roberto Merhi Marussia/Ferrari Withdrawn

Clasament piloti:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 25
2 Nico Rosberg 18
3 Sebastian Vettel 15
4 Felipe Massa 12
5 Felipe Nasr 10
6 Daniel Ricciardo 8
7 Nico Hulkenberg 6
8 Marcus Ericsson 4
9 Carlos Sainz Jr. 2
10 Sergio Perez 1
11 Jenson Button 0

Clasament constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 43
2 Ferrari 15
3 Sauber/Ferrari 14
4 Williams/Mercedes 12
5 Red Bull/Renault 8
6 Force India/Mercedes 7
7 Toro Rosso/Renault 2
8 McLaren/Honda 0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu