joi, 26 iunie 2014

Rosberg castiga Marele Premiu al Austriei editia 2014 !

Williams a monopolizat prima linie a grilei de start în Marele Premiu al Austriei, însă britanicii nu au fost capabili să opună rezistenţă pe termen lung rivalilor de la Mercedes.Felipe Massa a plecat cu dreptul din pole position, însă Nico Rosberg şi-a arătat intenţiile încă de la start, când l-a depăşit temporar pe Valtteri Bottas în lupta pentru locul doi înainte ca finlandezul să revină.
Rosberg


Totuşi, prima serie de intrări la boxe dintre cele două adoptate de toate echipele s-a dovedit decisivă în stabilirea rezultatelor finale, întrucât ambii piloţi Williams au suferit pierderi importante în duelurile cu Mercedes. Rosberg a preluat virtual conducerea în spatele unui Sergio Perez aflat pe o strategie diferită, în timp ce Bottas a rămas pe locul doi ca urmare a unui pitstop deficitar pentru Massa.
Brazilianul a căzut până pe locul patru, în spatele unui Lewis Hamilton care a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase starturi ale sezonului. Plecat doar de pe locul nouă, pilotul Mercedes a progresat până pe locul cinci după primele viraje, pentru ca în virajul opt să treacă şi de Fernando Alonso pentru a urca pe locul patru. Hamilton a reuşit apoi să treacă de Bottas după al doilea pitstop şi s-a instalat confortabil pe locul doi, la numai una-două secunde în spatele lui Rosberg.
Britanicul a încercat să se apropie decisiv de coechipierul său în finalul cursei, însă Rosberg a trecut primul linia de sosire în ciuda faptului că a frânat târziu într-un viraj, şi şi-a consolidat astfel prima poziţie în clasamentul general. Astfel, Williams s-a mulţumit doar cu ultimul loc pe podium prin Bottas şi un loc patru prin Massa.

Alonso, cel mai bun pilot fără motor Mercedes

Aşa cum s-a întâmplat frecvent în ultimele curse, Fernando Alonso s-a evidenţiat ca cel mai bun pilot care nu utilizează motoare Mercedes. Plecat de pe locul cinci al grilei de start, pilotul Scuderiei Ferrari a pierdut un loc la start în favoarea lui Hamilton, însă ulterior şi-a păstrat poziţia pe tot parcursul cursei.
Spaniolul a ocupat temporar chiar şi prima poziţie la începutul celei de-a doua serii de opriri la boxe, însă acest lucru reprezintă o palidă consolare pentru dublul campion mondial, care a trecut linia de sosire pe locul cinci. 

Perez, clasare solidă în puncte datorită strategiei

Sergio Perez a fost unul dintre puţinii piloţi care a început cursa cu pneuri soft şi singurul care a obţinut beneficii majore de pe urma acestei strategii. Plecat doar de pe locul 16 şi ca urmare a unei penalizării de cinci poziţii, pilotul echipei Force India a ajuns în postura de lider după ce piloţii din frunte au efectuat primul pitstop, însă ulterior a fost depăşit pe parcursul unui singur tur de Rosberg, Bottas şi Hamilton. Mexicanul l-a depăşit coechipierul său Nico Hulkenberg pentru locul şapte după efectuarea primului schimb de pneuri, pentru ca în final să revină pe aceeaşi poziţie după al doilea pitstop. Perez l-a depăşit apoi pe Kevin Magnussen cu cinci tururi înainte de final pentru a termina cursa pe locul şase, în faţa pilotului McLaren.

Cursa dezastruoasă pentru Red Bull Racing

Aflaţi în faţa propriilor suporteri, cei de la Red Bull Racing au avut parte de o duminică modestă, în ciuda locului cinci ocupat de Daniel Ricciardo în calificări. Australianul a ratat startul şi a coborât până pe locul 10, iar ulterior nu a reuşit să recupereze teren nici măcar în urma celor două serii de opriri la boxe. Totuşi, el s-a consolat cu locul opt, obţinut după ce l-a depăşit pe Hulkenberg în ultimul tur, în timp ce Kimi Raikkonen a obţinut ultimul punct la capătul unei curse în care a continuat parcursul modest din prima jumătate a acestui sezon. Coechipierul său Sebastian Vettel a avut parte de o cursă şi mai modestă: plecat de pe 12, germanul a avut temporar o defecţiune la sistemul electronic în primul tur care l-a retrogradat până pe ultimul loc. După producerea unui acroşaj din spate cu Esteban Gutierrez care urma să fie investigat de comisari, cvadruplul campion mondial a fost chemat la boxe şi a retras monopostul în garaj.
Jenson Button a ocupat locul 11 pentru McLaren, iar Adrian Sutil s-a infiltrat pe locul 13 între cei doi piloţi ai echipei Lotus, Pastor Maldonado şi Romain Grosjean. Jules Bianchi (Marussia) a câştigat lupta echipelor mici prin locul 15 obţinut în faţa lui Kamui Kobayashi (Caterham), Max Chilton (Marussia) şi Marcus Ericsson (Caterham), în timp ce Esteban Gutierrez a fost doar al 19-lea. Pe lângă Vettel, au mai abandonat şi cei doi piloţi ai Scuderiei Toro Rosso, Jean-Eric Vergne şi Daniil Kvyat. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Sergio Perez, care a fost cronometrat cu 1:12.142 în turul 59.

Austria - Rezultate Cursă:

 1. Nico Rosberg          Mercedes               1h:27m54.967
 2. Lewis Hamilton        Mercedes               +1.932s
 3. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes      +8.172s
 4. Felipe Massa          Williams-Mercedes      +17.358s
 5. Fernando Alonso       Ferrari                +18.553s
 6. Sergio Perez          Force India-Mercedes   +28.546s
 7. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes       +32.031s
 8. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault       +43.522s
 9. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes   +44.137s
10. Kimi Raikkonen        Ferrari                +47.777s
11. Jenson Button         McLaren-Mercedes       +50.966s
12. Pastor Maldonado      Lotus-Renault          -1 lap
13. Adrian Sutil          Sauber-Ferrari         -1 lap
14. Romain Grosjean       Lotus-Renault          -1 lap
15. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari       -2 laps
16. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault       -2 laps
17. Max Chilton           Marussia-Ferrari       -2 laps
18. Marcus Ericsson       Caterham-Renault       -2 laps
19. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari         -2 laps

Retirements

    Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault      59 laps
    Sebastian Vettel      Red Bull-Renault        34 laps
    Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault      24 laps
Drivers' championship Constructors' championship  
 1. Nico Rosberg       165       1. Mercedes                 301     
 2. Lewis Hamilton     136       2. Red Bull/Renault         143
 3. Daniel Ricciardo   83        3. Ferrari                   98 
 4. Fernando Alonso    79        4. Force India/Mercedes      87 
 5. Sebastian Vettel   60        5. Williams/Mercedes         85 
 6. Nico Hulkenberg    59        6. McLaren/Mercedes          72 
 7. Valtteri Bottas    55        7. Toro Rosso/Renault        12 
 8. Jenson Button      43        8. Lotus/Renault              8  
 9. Felipe Massa       30        9. Marussia/Ferrari           2  
10. Kevin Magnussen    29        10. Sauber/Ferrari            0  
11. Sergio Perez       28        11. Caterham/Renault          0  
12. Kimi Raikkonen     19        
13. Romain Grosjean    8         
14. Jean-Eric Vergne   8         
15. Daniil Kvyat       4         
16. Jules Bianchi      2         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu