duminică, 8 iunie 2014

Canada 2014 : Ricciardo castiga cursa !

Marele Premiu al Canadei a oferit una dintre cele mai spectaculoase curse de Formula 1 din ultimii ani, după ce Mercedes a pierdut supremaţia în urma unor defecţiuni tehnice la frâne care i-au afectat pe ambii piloţi ai echipei.Diferenţele minore de timp dintre piloţii plutonului fruntaş au generat numeroase momente tensionate şi depăşiri în ultimele cinci tururi, dar şi un accident major care a contribuit la bulversarea situaţiei.Mercedes părea să aibă din nou parte de o cursă uşoară după ce Nico Rosberg şi-a păstrat poziţia, în ciuda unui start mai bun al coechipierului său Lewis Hamilton. Spre jumătatea cursei, ambii piloţi Mercedes au raportat defecţiuni tehnice la frâne şi au concurat cu 2-3 secunde mai încet decât restul plutonului, însă Hamilton a reuşit să-l devanseze pe Rosberg după a doua intrare la boxe.
Câteva tururi mai târziu, britanicul a pierdut controlul volanului în acul de păr, a încercat să-şi recapete poziţia pe linia dreaptă, dar a fost nevoit să scurtcircuiteze şicana, astfel că i-a cedat din nou poziţia lui Rosberg, doar pentru a se retrage la boxe în turul următor din cauza agravării defecţiunii tehnice.

Cinci tururi magice pentru Ricciardo

Rosberg avea un avans de 23 de secunde în fata rivalilor săi, însă a pierdut constant timp din cauza defecţiunii tehnice, astfel că a fost ajuns în scurt timp de Sergio Perez şi de cei doi piloţi ai echipei Red Bull, Daniel Ricciardo şi Sebastian Vettel. Force India a ajuns în ipostaza de a lupta pentru un loc pe podium datorită unei strategii mai bune, întrucât mexicanul a intrat printre ultimii pentru efectuarea schimbului de pneuri. Cu toate acestea, Perez nu a reuşit să iniţieze un atac decisiv la adresa lui Rosberg, mai ales că şi acesta a raportat defecţiuni la frâne, iar acest lucru a generat o succesiune de atacuri în spatele său.
Cu cinci tururi înainte de final, Ricciardo, care l-a devansat pe Vettel după a doua serie de opriri la boxe, l-a atacat decisiv pe pilotul echipei Force India şi a ajuns astfel pe locul doi, iar în turul 68 a trecut la conducerea cursei după ce a folosit sistemul DRS împotriva lui Rosberg pe linia dreaptă de dinaintea ultimei şicane.

Massa ruinează cursa lui Perez

În ultimul tur, Vettel a reuşit la rândul său să-l depăşească pe Perez chiar în ultima şicană, însă Felipe Massa avea să-i răpească mexicanului chiar şi locul patru. Ajuns în postura de a lupta cu liderii cursei datorită unei strategii inspirate în care a efectuat târziu a doua intrare la boxe şi a avut pneuri mai proaspete pe final, brazilianul l-a devansat pe coechipierul său Valtteri Bottas şi a iniţiat un atac la adresa lui Perez în ultimul tur, imediat după manevra reuşită a lui Vettel. Pilotul echipei Williams l-a acroşat însă pe Perez, iar cei doi au trecut razant prin spatele şi, respectiv, prin faţa unui Vettel care a scăpat de un incident major ca prin urechile acului. Perez şi Massa au fost astfel nevoiţi să abandoneze, iar cursa s-a încheiat sub Safety Car cu un podium alcătuit din Ricciardo, Rosberg şi Vettel.
Incidentele din final l-au propulsat în mod surprinzător pe Jenson Button până pe locul patru în clasamentul general, astfel că McLaren a obţinut cel mai bun rezultat de după cursă inaugurală din Australia. Britanicul a terminat în faţa lui Nico Hulkenberg, unul dintre puţinii piloţi care a adoptat o strategie opusă, începută cu pneuri soft pentru a rămâne cât mai mult timp pe circuit. Germanul nu a reuşit însă să se implice decisiv în lupta cu plutonul fruntaş, însă a ocupat locul cinci după incidentele din final.

Cursa anonimă pentru Ferrari


Ferrari a avut parte de o cursă anonimă, în care Fernando Alonso nu s-a remarcat în mod deosebit, iar Kimi Raikkonen a ieşit în evidenţă printr-o eroare de pilotaj în acul de păr. Alonso a ocupat în final locul şase, în faţa unui Valtteri Bottas care a părut să-l încurce pe Massa în ultima parte şi a lui Jean-Eric Vergne de la Toro Rosso. Kevin Magnussen şi-a trecut în cont un loc nouă pentru McLaren, în timp ce Raikkonen şi-a adjudecat ultimul punct pus în joc. Perez şi Massa au fost consideraţi clasaţi pe locurile 11 şi 12 în faţa lui Adrian Sutil de la Sauber şi a lui Esteban Gutierrez, care a retras monopostul Sauber la boxe cu cinci tururi înainte de final, însă a fost la rândul său considerat clasat.
Toţi ceilalţi opt piloţi au fost nevoiţi să abandoneze, iar lista i-a inclus, pe lângă Hamilton, şi pe Romain Grosjean (Lotus), Daniil Kvyat (Toro Rosso), Pastor Maldonado (Lotus) şi cei doi piloţi de la Caterham, Kamui Kobayashi şi Marcus Ericsson. Marussia a rămas fără cei doi piloţi încă din primul tur, după ce Max Chilton l-a acroşat pe Jules Bianchi şi a provocat prima apariţie a Safety Car-ului, care a rămas  pe circuit până în turul opt.
Cel mai bun timp în cursa a fost stabilit de Massa, care a fost cronometrat cu 1:18.504 în turul 58.

Canada - Rezultate cursă:

 1. Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault    1h39m12.830s 
 2. Nico Rosberg     Mercedes
 3. Sebastian Vettel   Red Bull-Renault
 4. Jenson Button     McLaren-Mercedes
 5. Nico Hulkenberg    Force India-Mercedes
 6. Fernando Alonso    Ferrari
 7. Valtteri Bottas    Williams-Mercedes
 8. Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault
 9. Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes
10. Kimi Raikkonen    Ferrari
11. Sergio Perez     Force India-Mercedes
12. Felipe Massa     Williams-Mercedes
13. Adrian Sutil     Sauber-Ferrari
14. Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari
 Retirements

  Romain Grosjean    Lotus-Renault      58 laps
  Daniil Kvyat     Toro Rosso-Renault    47 laps
  Lewis Hamilton    Mercedes         45 laps
  Kamui Kobayashi    Caterham-Renault     22 laps
  Pastor Maldonado   Lotus-Renault      21 laps
  Marcus Ericsson    Caterham-Renault     6 laps
  Max Chilton      Marussia-Ferrari     0 laps
  Jules Bianchi     Marussia-Ferrari     0 laps


Drivers' championship Constructors' championship

 1. Nico Rosberg      140    1. Mercedes        258 
 2. Lewis Hamilton     118    2. Red Bull-Renault    139
 3. Daniel Ricciardo    79     3. Ferrari        87 
 4. Fernando Alonso     69     4. Force India-Mercedes  77 
 5. Sebastian Vettel    60     5. McLaren-Mercedes    66 
 6. Nico Hulkenberg     57     6. Williams-Mercedes   58 
 7. Jenson Button      43     7. Toro Rosso-Renault   12 
 8. Valtteri Bottas     40     8. Lotus-Renault     8 
 9. Kevin Magnussen     23     9. Marussia-Ferrari    2 
10. Sergio Perez      20    10. Sauber-Ferrari     0 
11. Felipe Massa      18    11. Caterham-Renault    0 
12. Kimi Raikkonen     18 
13. Romain Grosjean     8 
14. Jean-Eric Vergne    8 
15. Daniil Kvyat      4 
16. Jules Bianchi      2 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu