duminică, 8 iunie 2014

Canada 2014 : Ricciardo castiga cursa !

Marele Premiu al Canadei a oferit una dintre cele mai spectaculoase curse de Formula 1 din ultimii ani, după ce Mercedes a pierdut supremaţia în urma unor defecţiuni tehnice la frâne care i-au afectat pe ambii piloţi ai echipei.Diferenţele minore de timp dintre piloţii plutonului fruntaş au generat numeroase momente tensionate şi depăşiri în ultimele cinci tururi, dar şi un accident major care a contribuit la bulversarea situaţiei.



Mercedes părea să aibă din nou parte de o cursă uşoară după ce Nico Rosberg şi-a păstrat poziţia, în ciuda unui start mai bun al coechipierului său Lewis Hamilton. Spre jumătatea cursei, ambii piloţi Mercedes au raportat defecţiuni tehnice la frâne şi au concurat cu 2-3 secunde mai încet decât restul plutonului, însă Hamilton a reuşit să-l devanseze pe Rosberg după a doua intrare la boxe.
Câteva tururi mai târziu, britanicul a pierdut controlul volanului în acul de păr, a încercat să-şi recapete poziţia pe linia dreaptă, dar a fost nevoit să scurtcircuiteze şicana, astfel că i-a cedat din nou poziţia lui Rosberg, doar pentru a se retrage la boxe în turul următor din cauza agravării defecţiunii tehnice.

Cinci tururi magice pentru Ricciardo

Rosberg avea un avans de 23 de secunde în fata rivalilor săi, însă a pierdut constant timp din cauza defecţiunii tehnice, astfel că a fost ajuns în scurt timp de Sergio Perez şi de cei doi piloţi ai echipei Red Bull, Daniel Ricciardo şi Sebastian Vettel. Force India a ajuns în ipostaza de a lupta pentru un loc pe podium datorită unei strategii mai bune, întrucât mexicanul a intrat printre ultimii pentru efectuarea schimbului de pneuri. Cu toate acestea, Perez nu a reuşit să iniţieze un atac decisiv la adresa lui Rosberg, mai ales că şi acesta a raportat defecţiuni la frâne, iar acest lucru a generat o succesiune de atacuri în spatele său.
Cu cinci tururi înainte de final, Ricciardo, care l-a devansat pe Vettel după a doua serie de opriri la boxe, l-a atacat decisiv pe pilotul echipei Force India şi a ajuns astfel pe locul doi, iar în turul 68 a trecut la conducerea cursei după ce a folosit sistemul DRS împotriva lui Rosberg pe linia dreaptă de dinaintea ultimei şicane.

Massa ruinează cursa lui Perez

În ultimul tur, Vettel a reuşit la rândul său să-l depăşească pe Perez chiar în ultima şicană, însă Felipe Massa avea să-i răpească mexicanului chiar şi locul patru. Ajuns în postura de a lupta cu liderii cursei datorită unei strategii inspirate în care a efectuat târziu a doua intrare la boxe şi a avut pneuri mai proaspete pe final, brazilianul l-a devansat pe coechipierul său Valtteri Bottas şi a iniţiat un atac la adresa lui Perez în ultimul tur, imediat după manevra reuşită a lui Vettel. Pilotul echipei Williams l-a acroşat însă pe Perez, iar cei doi au trecut razant prin spatele şi, respectiv, prin faţa unui Vettel care a scăpat de un incident major ca prin urechile acului. Perez şi Massa au fost astfel nevoiţi să abandoneze, iar cursa s-a încheiat sub Safety Car cu un podium alcătuit din Ricciardo, Rosberg şi Vettel.
Incidentele din final l-au propulsat în mod surprinzător pe Jenson Button până pe locul patru în clasamentul general, astfel că McLaren a obţinut cel mai bun rezultat de după cursă inaugurală din Australia. Britanicul a terminat în faţa lui Nico Hulkenberg, unul dintre puţinii piloţi care a adoptat o strategie opusă, începută cu pneuri soft pentru a rămâne cât mai mult timp pe circuit. Germanul nu a reuşit însă să se implice decisiv în lupta cu plutonul fruntaş, însă a ocupat locul cinci după incidentele din final.

Cursa anonimă pentru Ferrari


Ferrari a avut parte de o cursă anonimă, în care Fernando Alonso nu s-a remarcat în mod deosebit, iar Kimi Raikkonen a ieşit în evidenţă printr-o eroare de pilotaj în acul de păr. Alonso a ocupat în final locul şase, în faţa unui Valtteri Bottas care a părut să-l încurce pe Massa în ultima parte şi a lui Jean-Eric Vergne de la Toro Rosso. Kevin Magnussen şi-a trecut în cont un loc nouă pentru McLaren, în timp ce Raikkonen şi-a adjudecat ultimul punct pus în joc. Perez şi Massa au fost consideraţi clasaţi pe locurile 11 şi 12 în faţa lui Adrian Sutil de la Sauber şi a lui Esteban Gutierrez, care a retras monopostul Sauber la boxe cu cinci tururi înainte de final, însă a fost la rândul său considerat clasat.
Toţi ceilalţi opt piloţi au fost nevoiţi să abandoneze, iar lista i-a inclus, pe lângă Hamilton, şi pe Romain Grosjean (Lotus), Daniil Kvyat (Toro Rosso), Pastor Maldonado (Lotus) şi cei doi piloţi de la Caterham, Kamui Kobayashi şi Marcus Ericsson. Marussia a rămas fără cei doi piloţi încă din primul tur, după ce Max Chilton l-a acroşat pe Jules Bianchi şi a provocat prima apariţie a Safety Car-ului, care a rămas  pe circuit până în turul opt.
Cel mai bun timp în cursa a fost stabilit de Massa, care a fost cronometrat cu 1:18.504 în turul 58.

Canada - Rezultate cursă:

 1. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault        1h39m12.830s 
 2. Nico Rosberg          Mercedes
 3. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault
 4. Jenson Button         McLaren-Mercedes
 5. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes
 6. Fernando Alonso       Ferrari
 7. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes
 8. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault
 9. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes
10. Kimi Raikkonen        Ferrari
11. Sergio Perez          Force India-Mercedes
12. Felipe Massa          Williams-Mercedes
13. Adrian Sutil          Sauber-Ferrari
14. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari
 Retirements

    Romain Grosjean       Lotus-Renault            58 laps
    Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault       47 laps
    Lewis Hamilton        Mercedes                 45 laps
    Kamui Kobayashi       Caterham-Renault         22 laps
    Pastor Maldonado      Lotus-Renault            21 laps
    Marcus Ericsson       Caterham-Renault         6 laps
    Max Chilton           Marussia-Ferrari         0 laps
    Jules Bianchi         Marussia-Ferrari         0 laps


Drivers' championship Constructors' championship

 1. Nico Rosberg            140        1. Mercedes               258 
 2. Lewis Hamilton          118        2. Red Bull-Renault       139
 3. Daniel Ricciardo        79         3. Ferrari                87 
 4. Fernando Alonso         69         4. Force India-Mercedes   77 
 5. Sebastian Vettel        60         5. McLaren-Mercedes       66 
 6. Nico Hulkenberg         57         6. Williams-Mercedes      58 
 7. Jenson Button           43         7. Toro Rosso-Renault     12 
 8. Valtteri Bottas         40         8. Lotus-Renault          8  
 9. Kevin Magnussen         23         9. Marussia-Ferrari       2  
10. Sergio Perez            20        10. Sauber-Ferrari         0  
11. Felipe Massa            18        11. Caterham-Renault       0  
12. Kimi Raikkonen          18 
13. Romain Grosjean         8  
14. Jean-Eric Vergne        8  
15. Daniil Kvyat            4  
16. Jules Bianchi           2  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu