joi, 14 noiembrie 2013

Marele Premiul al SUA 2013 - avancronica !

Formula 1 părăseşte Asia şi Orientul Mijlociu şi ajunge in aceasta săptămâna în Statele Unite ale Americii pe circuitul de la Austin, care s-a bucurat de un real succes în rândul fanilor locali şi internaţionali la ediţia inaugurală din sezonul 2012.
 Marele Premiu al Statelor Unite


Entuziasmul pentru acest Mare Premiu rămâne la cote ridicate, însă interesul echipelor este într-o oarecare măsură mai scăzut. Pe lângă adjudecarea titlurilor mondiale de către Sebastian Vettel şi Red Bull Racing, cele mai multe echipe se gândesc în primul rând la linia de piloţi pentru sezonul următor.
De departe, cea mai afectată echipă pe finalul acestei campanii este Lotus, care s-a văzut nevoită să caute un înlocuitor pentru Kimi Raikkonen după ce finlandezul a decis să absenteze pentru a se opera la spate. Cel mai probabil, locul său în cockpit va fi luat de Heikki Kovalainen, care va avea misiunea de a ajuta echipa să lupte pentru locul trei în clasamentul constructorilor.
În plus, McLaren a confirmat oficial despărţirea de Sergio Perez la finalul acestui sezon, locul său fiind rezervat, aparent, danezului Kevin Magnussen.
Nici cei de la Ferrari nu au fost scutiţi de emoţii, ca urmare a faptului că Fernando Alonso a acuzat dureri de spate după cursa de la Abu Dhabi. Spaniolul este însă determinat să aibă o prestaţie convingătoare pentru a surclasa Mercedes în lupta pentru locul trei în clasamentul constructorilor. Cele mai multe echipe vor aborda această etapă fără update-uri semnificative pentru monoposturi.

CIRCUITUL DE LA AUSTIN

Circuitul de la Austin şi-a făcut prima apariţie în calendarul Formulei 1 în sezonul precedent.  Construit de acelaşi Hermann Tilke, circuitul împrumută o serie de de viraje celebre din calendarul Formulei 1, precum virajul opt de la Istanbul, Becketts de la Silverstone sau Esses de la Suzuka.
Cel mai important rămâne însă chiar primul viraj, în primul rând datorită diferenţei de nivel comparativ cu linia de start-sosire. Primul sector include o succesiune rapidă de viraje, urmate în sectorul doi de un ac de păr şi o linie dreaptă lungă de aproape un kilometru. Finalul unui tur de circuit include de asemenea o porţiune tehnică şi, în acelaşi timp, solicitantă, cu schimbări dese ale traiectoriei. În plus, Austin este unul dintre puţinele circuite unde piloţii concurează în sens invers al acelor de ceasornic.

Cele mai bune oportunităţi de depăşire se află pe cele două zone DRS. prima dintre ele, similară cu cea de anul trecut, este situată între virajele 11 şi 12, cu punctul de detecţie situat înainte de intrarea în virajul 11. A doua zonă DRS, introduse în acest an, este poziţionată pe linia de start-sosire, cu punctul de detecţie înainte de intrarea în virajul 19.

DATE GENERALE CIRCUIT

Lungime tur 5.513 m
Numar tururi 56
Distanta totala  308.405 km

STRATEGII PENTRU PNEURI

La fel ca anul trecut, Pirelli va furniza în Marele Premiu al Statelor Unite pneuri medium şi hard, cele mai dure compoziţii din gamă. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că circuitul de la Austin este relativ solicitant pentru pneuri, iar producătorul italian se aşteaptă la strategii cu câte două opriri la boxe pentru cei mai mulţi piloţi.

INFORMAŢII METEO

Vremea de la Austin este foarte capricioasă în acest moment. În această noapte s-au înregistrat temperaturi negative, însă vremea se va încălzi accelerat în cursul weekendului. De exemplu, joi se vor atinge maxim 17 grade, pentru ca vineri temperatura să urce până la 23 de grade. Sâmbătă, când există inclusiv unele şanse de ploaie pe parcursul zilei, vor fi maxim 26 de grade, iar duminică vremea va fi una tipică pentru vară, cu maxim 29 de grade.

REZULTATE ÎN EDIŢIA ANTERIOARĂ

Lewis Hamilton a câştigat prima cursă desfăşurată pe circuitul de la Austin, în timp ce Sebastian vettel este pilotul care a plecat din pole position. Tort pilotul echipei red Bull Racing a stabilit şi cel mai bun timp în cursă.

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL STATELOR UNITE

Austin este unul dintre cele numai cinci circuite în care piloţii concurează în sens anti-orar; cursa de anul trecut de la Austin a avut numai 24 de opriri la boxe, cele mai puţin din sezonul 2012; Safety Car-ul nu a intrat deloc pe circuit în cursa precedentă de la Austin.

PROGRAM

Marele Premiu al Statelor Unite se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:
Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 15 noiembrie 17:00 DigiSport 2
Antrenamente 2 vineri, 15 noiembrie 21:00 DigiSport 2
Antrenamente 3 sambata, 16 noiembrie 17:00 DigiSport 2
Calificari sambata, 16 noiembrie 20:00 DigiSport 2
Cursa duminica, 17 noiembrie 21:00 DigiSport 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu