duminică, 17 martie 2013

Kimi Raikkonen a castigat Marele Premiu al Australiei !

Sezonul 2013 al Formulei 1 a debutat promiţător în Australia cu o cursă spectaculoasă datorată în mare măsură strategiilor diferite abordate de piloţi pentru schimbările de pneuri, în condiţiile în care puţinii stropi de ploaie căzuţi spre final nu au avut nicio influenţă reală.
Raikkonen a câştigat Marele Premiu al Australiei !


Plecat din pole position, Sebastian Vettel a fost lider până la prima intrare la boxe, însă starturile excelente realizate de Kimi Raikkonen şi Fernando Alonso au contat decisiv în clasamentul final.
După ce nu a reuşit să impresioneze în calificări obţinând doar locul şapte pe grila de start, Raikkonen a câştigat trei poziţii la start şi apoi a gestionat cel mai bine pneurile medium, reuşind să termine cursa cu numai două opriri la boxe. Acest lucru i-a permis finlandezului să urce pentru a 20-a oară pe prima treaptă a podiumului şi să ofere echipei Lotus prima victorie a sezonului, după ce a gestionat impecabil ultimele tururi ale cursei.

A fost o cursă fantastică pentru noi. Cursa a avut parte de acţiune în fiecare tur şi personal m-am bucurat de fiecare clipă. La final am fost trist că nu am fost capabil să câştig, dar Kimi a fost fantastic şi trebuie să-l felicităm.
Fernando Alonso
Locul 2 in Australia

ALONSO - SIMPLU ŞI EFICIENT

La rândul său, Fernando Alonso a plecat de pe locul cinci, a urcat pe locul trei la start şi a reuşit să-l devanseze pe Vettel la prima intrare la boxe. Pilotul Scuderiei Ferrari a adoptat o strategie cu trei opriri la boxe şi, după ce a evitat în ultimul moment un acroşaj cu un pilot Caterham întârziat, a terminat cursa pe locul doi în faţa unui Vettel care a fost nevoit să se mulţumească cu ultima poziţie a podiumului, nu înainte de a comite câteva mici greşeli pe parcursul cursei.
Felipe Massa a lăsat senzaţia că poate obţine un rezultat mai bun decât Alonso după un start excelent, însă în cele din urmă a ocupat doar poziţia a patra în faţa lui Lewis Hamilton.
Aflat la prima cursă pentru Mercedes, britanicul a avut parte de o cursă rezonabilă, însă a fost depăşit la start de Massa şi Alonso şi ulterior a avut parte de un duel spectaculos cu Alonso, alegând de asemenea o strategie cu trei opriri.

Putem fi mulţumiţi, dar voiam mai mult. Când începi din pole te aştepţi să câştigi. Lotus şi Ferrari au fost într-o formă incredibilă şi noi am avut al treilea cel mai rapid monopost. Felicitări lui Kimi. Uneori trebuie să admitem că alţii sunt mai rapizi decât noi.

SUTIL - RATAREA UNEI OPORTUNITĂŢI

Mark Webber a fost marea dezamăgire a cursei, întrucât pilotul Red Bull Racing a ratat din nou startul şi a coborât de pe locul doi pe locul şapte. De acolo, australianul s-a luptat în a doua jumătate din top 10 şi în cele din urmă a ocupat locul şase în faţa revelaţiei Adrian Sutil.
Plecat doar de pe locul 12 al grilei de start cu pneuri medium, pilotul echipei Force India a ajuns de două ori în postura de lider pe măsură ce rivalii săi au intrat la boxe pentru schimbarea pneurilor supersoft. Germanul s-a menţinut pe primele poziţii până la al doilea schimb pentru pneuri medium, moment din care a început să piardă teren şi a terminat pe şapte, în faţa coechipierului Paul di Resta.
Conform aşteptărilor, McLaren a avut parte de o cursă dificilă, iar Jenson Button a obţinut doar cele două puncte aferente locul nouă, în timp ce coechipierul Sergio Perez a încercat o strategie similară cu cea a lui Sutil, însă a terminat pe 11. Ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Romain Grosjean, care a plătit tribut unui start în care a pierdut câteva poziţii.
Nico Rosberg a ratat oportunitatea unui rezultat pozitiv după ce a abandonat în turul 27 din cauza unei defecţiuni tehnice, alăturându-se astfel lui Daniel Ricciardo (Toro Rosso) şi Pastor Maldonado (Williams), care au avut parte de o soartă similară.
Nico Hulkenberg nici măcar nu a putut lua startul în cursă din cauza unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil al monopostului Sauber. Cel mai bun timp al cursei a fost stabilit de Raikkonen, care a fost cronometrat cu 1:29.274 în turul 56.

AUSTRALIA - REZULTATE CURSA:

 1.  Raikkonen      Lotus-Renault              1h30:03.225
 2.  Alonso         Ferrari                    +    12.451
 3.  Vettel         Red Bull-Renault           +    22.346
 4.  Massa          Ferrari                    +    33.577
 5.  Hamilton       Mercedes                   +    45.561
 6.  Webber         Red Bull-Renault           +    46.800
 7.  Sutil          Force India-Mercedes       +  1:05.068
 8.  Di Resta       Force India-Mercedes       +  1:08.449
 9.  Button         McLaren-Mercedes           +  1:21.630
10.  Grosjean       Lotus-Renault              +  1:22.759
11.  Perez          McLaren-Mercedes           +  1:23.367
12.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari         +  1:23.857
13.  Gutierrez      Sauber-Ferrari             +     1 lap
14.  Bottas         Williams-Renault           +     1 lap
15.  Bianchi        Marussia-Cosworth          +     1 lap
16.  Pic            Caterham-Renault           +    2 laps
17.  Chilton        Marussia-Cosworth          +    2 laps
18.  van der Garde  Caterham-Renault           +    2 laps

Fastest lap: Raikkonen, 1:29.274

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari           40
Rosberg        Mercedes                     26
Maldonado      Williams-Renault             25
Hulkenberg     Sauber-Ferrari               1


World Championship standings, round 1: Drivers: Constructors: 
 1.  Raikkonen      25        1.  Ferrari                    30
 2.  Alonso         18        2.  Lotus-Renault              26
 3.  Vettel         15        3.  Red Bull-Renault           23
 4.  Massa          12        4.  Mercedes                   10
 5.  Hamilton       10        5.  Force India-Mercedes       10
 6.  Webber          8        6.  McLaren-Mercedes            2
 7.  Sutil           6       
 8.  Di Resta        4       
 9.  Button          2       
10.  Grosjean        1       
Sursa : www.automarket.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu