luni, 26 noiembrie 2012

A depasit sau nu Vettel pe steag galben?

Sebastian Vettel a cucerit duminică al treilea titlu mondial consecutiv în Formula 1, la capătul unei curse spectaculoase de recuperare în care, deşi coborâse până pe 22 la finalul primului tur, a reuşit să ajungă pe opt după numai şapte tururi.



Totuşi, manevra prin care l-a depăşit pe Kamui Kobayashi în turul nouă a născut o controversă majoră la finalul evenimentului, întrucât aparent aceasta a avut loc sub steaguri galbene.
Imaginile difuzate de postul britanic de televiziune SkySports arată că pe finalul turului de pistă pe marginea circuitului erau aprinse LED-urile galbene, dar în acelaşi timp erau fluturate şi steagurile galben-roşu, care avertizează piloţii să conducă prudent din cauza pistei alunecoase. În acel moment, Vettel era chiar în spatele lui Kobayashi şi pregătea atacul.
 
Steagurile galbene arata in turul 9
 
Steagul galben-rosu avertizeaza pilotii ca pista este alunecoasa
După numai câteva viraje este însă afişat un LED de culoare verde, care simbolizează că în acea zonă de circuit piloţii pot concura la capacitate maximă.
In aceasta zona este afisat steagul verde
Imediat după trecerea de acest viraj, Vettel a început manevra de depăşire asupra lui Kobayashi, care a fost însă completată exact în dreptul unui LED de culoare galbenă, care simboliza interzicerea depăşirilor pe acea porţiune a circuitului.
 
Depasirea a avut loc, aparent, sub steag galben
Potrivit lui Martin Brundle, comentatorul postului SkySports, comisarii de cursă au ajuns la concluzia că depăşirea lui Vettel nu a fost regulamentară, întrucât a avut loc sub steag galben. "Am vorbit cu Gary Connolly, unul dintre comisarii de cursă, iar el mi-a confirmat că în zona respectivă existau panouri galben-roşii", a declarat Brundle.
Cu toate acestea, Vettel nu a fost nici măcar investigat oficial de comisarii de cursă după ce reprezentanţii FIA au considerat că depăşirea a fost perfect regulamentară. În cazul în care ar fi fost găsit vinovat de încălcarea regulamentului, Vettel ar fi putut pierde titlul mondial în favoarea lui Fernando Alonso.
Surse : www.automarket.ro ;  SkySports

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu