duminică, 10 mai 2015

Nico Rosberg a castigat M.P. al Spaniei eidita 2015 !

Germanul Nico Rosberg a profitat de pole position-ul obţinut sâmbătă pe circuitul de la Barcelona pentru a câştiga  fără emoţii prima victorie din acest sezon, care îi permite să reducă diferenţa care îl separă de Lewis Hamilton în clasamentul general la 20 de puncte. Pilotul echipei Mercedes a avut un start foarte bun, în puternic contrast cu Lewis Hamilton, care a ratat startul şi a fost depăşit de Sebastian Vettel de la Scuderia Ferrari.
Rosberg


După ce a scăpat cu emoţii de un atac al lui Valtteri Bottas în primul viraj, Hamilton s-a angajat în urmărirea lui Vettel. Duelul dintre cei doi a evidenţiat încă o dată dificultatea de a efectua depăşiri pe circuitul de la Barcelona, iar inginerii Mercedes au decis să adopte o strategie diferită în încercarea de a-i oferi mai multe şanse pilotului britanic.

Hamilton, strategie mai bună cu trei opriri

Astfel, în timp ce Rosberg îşi consolida prima poziţie în clasament, Hamilton a trecut pe o strategie cu trei opriri la boxe, iar la primul pitstop a pierdut aproximativ 3 secunde din cauza unei probleme la pneul stânga-spate. Britanicul a intrat din nou la standuri în turul 32 pentru a se echipa cu pneuri hard, cu care a fost mai rapid decât Rosberg şi Vettel cu cauciucuri medium uzate. Vettel a efectuat a doua şi ultima intrare la boxe în turul 41 şi a revenit mult în spatele lui Hamilton, iar acesta din urmă a reuşit să-şi păstreze poziţia a doua şi după a treia intrare la boxe, în cadrul căreia a schimbat hardurile cu pneurile medium.
Strategia cu trei opriri la boxe l-a ajutat pe Hamilton să-l învingă pe Vettel în lupta pentru locul doi al podiumului, însă a fost prea departe pentru a-l ajunge din urmă pe Rosberg, în ciuda faptului că initial era cu circa o secundă pe tur mai rapid datorită pneurilor de compoziţie mai moale. 

Raikkonen rateaza locul patru

Kimi Raikkonen i-a depăşit în primul tur pe cei doi piloţi ai Scuderiei Toro Rosso, Carlos Sainz Jr şi Max Verstappen, şi a urcat astfel pe locul cinci, însă a adoptat la rândul său o strategie uşor diferită pentru a-şi îmbunătăţi şansele la un rezultat bun. Pilotul Scuderiei Ferrari a mizat tot pe două opriri la boxe, însă a optat pentru pneurile hard pentru al doilea stint. Acest lucru i-a permis ca în ultimul stint să fie foarte aproape de Bottas în lupta pentru locul patru, însă nu a reuşit să depăşească nici măcar cu sistemul DRS activat.
În spatele celor doi, Felipe Massa şi-a trecut în cont locul şase la capătul unei curse în care nu s-a remarcat în mod deosebit, în timp ce Daniel Ricciardo a obţinut locul şapte pentru Red Bull Racing. Australianul a fost al 10-lea la finalul primului tur, însă a progresat până pe şapte după prima serie de opriri la boxe şi a profitat de problemele lui Romain Grosjean, care nu a putut folosi a patra treaptă de viteze şi a frânat foarte târziu la a doua intrare la boxe.
Francezul a terminat totuşi pe locul opt, în faţa lui Sainz, care a reuşit să-l depăşească în ultimul tur pe Kvyat după un duel roată la roata în primul viraj. Totuşi, duelul celor doi va fi investigat de comisari după cursă.

Cursă dezamăgitoare pentru McLaren Honda

Verstappen a ocupat în final doar locul 11 în faţa lui Felipe Nasr (Sauber), Sergio Perez (Force India), Marcus Ericsson (Sauber) şi Nico Hulkenberg (Force India).
McLaren a avut parte de o nouă cursă dezamăgitoare în care nu a reuşit să obţină niciun punct. Fernando Alonso a progresat la start două poziţii până pe 12, pe care le-a pierdut însă ulterior, iar în turul 27 a ieşit în decor. La finalul turului, spaniolul a intrat la boxe, însă a oprit cu greu monopostul din cauza unei defecţiuni tehnice la frâne în urma căreia a retras maşina la standuri.
Coechipierul său Jenson Button a ratat startul şi a coborât de pe 14 pe 18, însă britanicul s-a plâns frecvent de caracterul subvirator al monopostului şi de probleme cu acceleraţia, iar în final a terminat doar pe locul 16. În spatele său au terminat cei doi piloţi ai echipei Manor, Will Stevens şi Roberto Merhi.

Spania - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Nico Rosberg Mercedes 1h41m12.555s
2 Lewis Hamilton Mercedes 17.551s
3 Sebastian Vettel Ferrari 45.342s
4 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 59.217s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 1m00.002s
6 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m21.314s
7 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 Lap
8 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1 Lap
9 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 Lap
10 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1 Lap
11 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 Lap
12 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 Lap
15 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
16 Jenson Button McLaren/Honda 1 Lap
17 Will Stevens Marussia/Ferrari 3 Laps
18 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 4 Laps
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes Retirement
- Fernando Alonso McLaren/Honda Brakes

Clasament piloti:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 111
2 Nico Rosberg 91
3 Sebastian Vettel 80
4 Kimi Raikkonen 52
5 Valtteri Bottas 42
6 Felipe Massa 39
7 Daniel Ricciardo 25
8 Romain Grosjean 16
9 Felipe Nasr 14
10 Carlos Sainz 8
11 Max Verstappen 6
12 Nico Hulkenberg 6
13 Sergio Perez 5
14 Marcus Ericsson 5
15 Daniil Kvyat 5
16 Fernando Alonso 0
17 Jenson Button 0
18 Roberto Merhi 0
19 Will Stevens 0
20 Pastor Maldonado 0

Clasament constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 202
2 Ferrari 132
3 Williams/Mercedes 81
4 Red Bull/Renault 30
5 Sauber/Ferrari 19
6 Lotus/Mercedes 16
7 Toro Rosso/Renault 14
8 Force India/Mercedes 11
9 McLaren/Honda 0
10 Marussia/Ferrari 0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu