duminică, 29 martie 2015

Victorie incredibila pentru Vettel in Malaezia !

In ciuda faptului că în cursa inaugurală de la Melbourne s-a mulţumit cu locul trei, Sebastian Vettel a impresionat printr-un ritm de cursă asemănător cu al celor de la Mercedes, în timp ce Ferrari a realizat o strategie mai bună la boxe. După ce a reuşit să-şi păstreze locul doi la start în faţa lui Nico Rosberg şi în spatele lui Lewis Hamilton, Vettel a rămas pe circuit la intrarea Safety Car-ului în turul 4 după o ieşire în decor a lui Marcus Ericsson. A fost momentul în care s-a dezvoltat o strategie cu două opriri la boxe pentru Vettel, în timp ce Hamilton şi Rosberg au schimbat cauciucurile medium cu cele hard pentru o strategie cu trei opriri.
Vettel


Vettel a intrat la boxe abia în turul 18 pentru pneuri medium şi a revenit la 10 secunde de lider. La adăpostul unor cauciucuri mai rapide, pilotul Scuderiei Ferrari l-a depăşit pe Rosberg şi se pregătea de un atac la adresa lui Hamilton când britanicul a efectuat a doua oprire la boxe pentru pneuri medium. Hamilton a fost temporar mai rapid decât Vettel, însă cei doi au efectuat o ultimă intrare la boxe în tururile 38-39. Vettel a optat pentru pneuri hard, în timp ce Hamilton a fost nevoit să apeleze tot la astfel de cauciucuri în absenţa unor pneuri medium mai rapide.
Cei doi au păstrat un ritm similar de cursă, astfel că Hamilton nu a avut nicio şansă să reducă diferenţa de circa 10 secunde în ultimele tururi. Vettel a obţinut astfel prima victorie de la sosirea la Ferrari, iar Scuderia se află la prima victorie după Marele Premiu al Spaniei din mai 2013.  În acelaşi timp, este şi prima victorie a lui Vettel după Marele Premiu al Braziliei din 2013, iar în drumul spre succes germanul i-a depăşit cu un tur din urmă pe ambii piloţi ai fostei sale echipe, Red Bull Racing.
"A trecut ceva timp de când nu am mai fost pe primul loc şi este prima oară cu Ferrari. Nu am cuvinte. Sunt fericit şi mândru. I-am bătut corect şi este o zi specială", spune Vettel.
Hamilton s-a consolat cu locul doi în faţa coechipierului său Rosberg, care nu a reuşit să se implice aproape deloc în lupta pentru prima poziţie. "Am dat totul, dar ritmul lor a fost excelent. Ştiam că Ferrari a făcut un pas, dar nu ştiam cât de mare. Au fost prea rapizi", explică Hamilton.

Cursă de zile mari şi pentru Raikkonen

Ferrari nu şi-a concentrat întreaga atenţie asupra lui Vettel, întrucât a reuşit să-i ofere o cursă excelentă şi lui Kimi Raikkonen. Plecat de pe locul 11 ca urmare a traficului dificil din a doua parte a calificărilor, finlandezul a suferit o pană la start după ce a fost atins din spate de Felipe Nar, a rămas blocat în pluton la intrarea Safety Car-ului pe circuit şi a efectuat timpuriu a doua intrare la boxe.
De aici a urmat însă o revenire spectaculoasă la adăpostul unui ritm foarte bun cu pneuri mediu, iar fostul campion mondial a progresat constant până pe poziţia a patra, la 41 de secunde în spatele podiumului.

Duel epic între Bottas şi Massa

Cei de la Williams nu au reuşit să se implice în lupta cu Mercedes şi Ferrari, parţial în urma unui debut relativ modest: dacă Massa a progresat de pe 7 pe 5, Bottas a coborât la start de pe 8 pe 12.
La adăpostul unor monoposturi competitive, piloţii echipei Williams au progresat însă într-un pluton compact şi au reuşit să ajungă pe locurile 5 şi 6, nu înainte ca Bottas să-l depăşească pe Massa pe exteriorul virajului 5 în ultimul tur printr-o manevră spectaculoasă.

Toro Rosso a surclasat Red Bull Racing

Red Bull Racing continuă să fie doar o umbră palidă a echipei care obţinea 8 titluri mondiale în 4 ani în finalul erei motoarelor V8. În plus, austriecii au fost surclasaţi pe circuit inclusiv de a doua echipă, Toro Rosso. Max Verstappen a devenit cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1 care termină o cursă în puncte după ce a ocupat locul 7 în faţa coechipierului său Carlos Sainz Jr, în timp ce Red Bull s-a mulţumit doar cu locurile 9 şi 10 prin Daniil Kvyat şi Daniel Ricciardo.
Romain Grosjean (Lotus) a terminat doar pe 11 o cursă în care a fost acroşat de Sergio Perez, care a fost şi penalizat cu 10 secunde pentru incident şi a ocupat locul 13 în spatele lui Felipe Nasr (Sauber). Nico Hulkenberg (Force India), care a fost de asemenea penalizat cu 10 secunde, a încheiat pe 14, în faţa singurul pilot Manor, Roberto Merhi. 

Dublu abandon pentru McLaren Honda

Deşi a ocupat penultima linie a grilei de start, McLaren a oferit speranţe că ar putea termina cursa în puncte, în totul s-a năruit prematur din cauza defecţiunilor tehnice. Fernando Alonso a fost invitat să se retragă la boxe în turul 22, într-un moment în care ocupa locul 9, în timp ce coechipierul său Jenson Button a suferit o defecţiune la motor în turul 42, după ce câştigase un duel cu Sergio Perez tot pentru locul 9.
Alţi doi piloţi au fost nevoiţi să abandoneze: Ericsson în turul 4 după o ieşire în decor şi Pastor Maldonado din cauza unor defecţiuni tehnice la monopostul Lotus.

Malaysia - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa Diferenta
1 Sebastian Vettel Ferrari 1h41m05.793s
2 Lewis Hamilton Mercedes 8.569s
3 Nico Rosberg Mercedes 12.310s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 53.822s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m10.409s
6 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m13.586s
7 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m39.085s
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 Lap
9 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1 Lap
10 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 Lap
11 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1 Lap
12 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
14 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
15 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 3 Laps
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes Retirement
- Jenson Button McLaren/Honda Retirement
- Fernando Alonso McLaren/Honda Retirement
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari Retirement
- Will Stevens Marussia/Ferrari Withdrawn

Clasament piloţi:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 43
2 Sebastian Vettel 40
3 Nico Rosberg 33
4 Felipe Massa 20
5 Kimi Raikkonen 12
6 Felipe Nasr 10
7 Valtteri Bottas 10
8 Daniel Ricciardo 9
9 Nico Hulkenberg 6
10 Max Verstappen 6
11 Carlos Sainz 6
12 Marcus Ericsson 4
13 Daniil Kvyat 2
14 Sergio Perez 1
15 Romain Grosjean 0
15 Jenson Button 0
17 Roberto Merhi 0

Clasament constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 76
2 Ferrari 52
3 Williams/Mercedes 30
4 Sauber/Ferrari 14
5 Toro Rosso/Renault 12
6 Red Bull/Renault 11
7 Force India/Mercedes 7
8 Lotus/Mercedes 0
8 McLaren/Honda 0
10 Marussia/Ferrari 0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu