duminică, 20 iulie 2014

Rosberg a castigat Marele Premiu al Germaniei 2014 !

Hockenheim a oferit o nouă cursă spectaculoasă în care multi piloţi s-au implicat în dueluri, majoritatea dintre acestea fiind soldate chiar cu acroşaje. La adăpostul pole position-ul obţinut în calificările de sâmbătă, Nico Rosberg a fost unul dintre puţinii piloţi care nu au fost implicaţi în dueluri, iar germanul şi-a respectat statutul de favorit şi a obţinut astfel a patra victorie a sezonului cu un avans de peste 20 de secunde.



Lupta pentru locul doi a fost însă una extrem de disputată în ultimele tururi ale cursei, prin prisma revenirii spectaculoase a lui Lewis Hamilton. Plecat doar de pe locul 20 al grilei de start din cauza accidentului din calificări şi a înlocuirii cutiei de viteze, britanicul a avut parte de o cursă spectaculoasă de recuperare, reuşind să ajungă în zona punctelor după numai 10 tururi.
Avantajat şi de o strategie cu trei opriri la boxe prin care a evitat unele dueluri, Hamilton a ajuns în ipostaza de a face record după record pe pistă şi de a-i depăşi relativ uşor pe Daniel Ricciardo sau Fernando Alonso, cu care a schimbat însă poziţia de mai multe ori în ultima treime a cursei.
Ajuns pe locul trei, pilotul Mercedes l-a ajuns rapid din urmă inclusiv pe Valtteri Bottas, care a avut parte de o cursă predominant lipsită de grija pe locul doi. Chiar dacă avea pneuri supersoft, Hamilton nu a reuşit să găsească soluţia salvatoare în contextul în care Bottas a fost mai rapid pe liniile drepte, astfel că s-a mulţumit cu locul trei, unul în urma căruia Rosberg şi-a consolidat prima poziţie în clasamentul general de la patru la 14 puncte. Bottas a terminat astfel pe un loc doi echivalent cu al treilea podium consecutiv pentru Williams. 
Valtteri Bottas a rezistat atacurilor lui Hamilton

Vettel câştigă duelul cu Alonso

Red Bull şi Ferrari au oferit o altă porţie de spectacol prin duelurile în care au fost implicaţi cei patru piloţi ai echipei. Totul a început cu un duel în trei între Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel şi Fernando Alonso, ultimii doi reuşind să treacă rapid de finlandez înainte de a declanşa ceea ce avea să fie o luptă în doi pentru locul patru. Cei doi au făcut de mai multe ori schimb de poziţii, l-au depăşit împreună pe Nico Hulkenberg, însă în cele din urmă câştig de cauză a vut pilotul echipei Red Bull Racing, mai ales că spaniolul a avut o strategie uşor diferită şi a intrat mai târziu la boxe pentru ultimul schimb de pneuri.
În spatele celor doi au terminat Daniel Ricciardo de la Red Bull Racing şi Hulkenberg, în timp ce McLaren a obţinut o dublă clasare în puncte prin Jenson Button şi Kevin Magnussen, la finalul unei curse cu emoţii pentru britanici. Button a avut parte de o uşoară coliziune cu Hamilton, însă elementul dramatic al cursei s-a petrecut chiar în primul viraj.

Rostogolirea lui Massa

Imediat după start, Magnussen a încercat să urce pe pe poziţia a patra pe locul trei, însă intrarea în viraj i-a fost blocată de Felipe Massa. În urma acroşajului, pilotul echipei Williams s-a rostogolit spectaculos pe circuit şi a fost nevoit să abandoneze, în timp ce danezul a fost capabil să continue cu o mică defecţiune la unul dintre pneuri. Chiar şi aşa, el a coborât numeroase poziţii în clasament şi ulterior a fost nevoit să lupte doar pentru ultimele puncte. Incidentul l-a prins pe nepregătite şi pe Ricciardo, care a trebuit să efectueze o largă manevră de ocolire şi a pierdut astfel contactul cu liderii, suficient pentru că ulterior să termine doar pe şase.
Ultimul punct pus în joc a fost obţinut de Sergio Perez pentru Force India.
Felipe Massa s-a rasturnat in primul viraj al cursei
Deşi a încercat o strategie diferită şi a început cursa cu pneuri soft, aşa cum au mai procedat doar Lewis Hamilton şi Romain Grosjean, Kimi Raikkonen nu a reuşit nici de această dată să obţină o clasare în puncte şi s-a mulţumit doar cu locul 11.
Pilotul Scuderiei Ferrari a terminat în faţa lui Pastor Maldonado (Lotus) şi a lui Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), în timp ce Esteban Gutierrez a fost al 14-la pentru Sauber. Marele Premiu al Germaniei a consemnat patru abandonuri. După ce Massa a părăsit circuit chiar în debutul cursei, Grosjean s-a retras cu o defecţiune la motor, în timp ce monopostul Toro Rosso al lui Daniil Kvyat a luat foc înainte ca Adrian Sutil (Sauber) să piardă controlul volanului chiar în ultimul viraj şi să rămână blocat pe linia de start sosire.
Cel mai bun timp în cursa a fost stabilit de Hamilton, care a fost cronometrat cu 1:19.908 în turul 53.
O echipa, doua ipostaze

Germania - Rezultate cursă:

 1. Nico Rosberg          Mercedes               1h33m42.914s
 2. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes      +20.789s  
 3. Lewis Hamilton        Mercedes               +22.530s  
 4. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault       +44.014s  
 5. Fernando Alonso       Ferrari                +52.467s  
 6. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault       +52.549s  
 7. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes   +1m04.178s
 8. Jenson Button         McLaren-Mercedes       +1m24.711s
 9. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes       -1 lap
10. Sergio Perez          Force India-Mercedes   -1 lap
11. Kimi Raikkonen        Ferrari                -1 lap
12. Pastor Maldonado      Lotus-Renault          -1 lap
13. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault     -1 lap
14. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari         -1 lap
15. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari       -1 lap
16. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault       -2 laps
17. Max Chilton           Marussia-Ferrari       -2 laps
18. Marcus Ericsson       Caterham-Renault       -2 laps


Retirements

    Felipe Massa          Williams-Mercedes      47 laps
    Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault     44 laps
    Romain Grosjean       Lotus-Renault          26 laps
    Adrian Sutil          Sauber-Ferrari         0 laps

Drivers' championship Constructors' championship
 1. Nico Rosberg        190       1. Mercedes              366
 2. Lewis Hamilton      176       2. Red Bull-Renault      188
 3. Daniel Ricciardo    106       3. Williams-Mercedes     121
 4. Fernando Alonso     97        4. Ferrari               116
 5. Valtteri Bottas     91        5. Force India-Mercedes  98 
 6. Sebastian Vettel    82        6. McLaren-Mercedes      96 
 7. Nico Hülkenberg     69        7. Toro Rosso-Renault    15 
 8. Jenson Button       59        8. Lotus-Renault         8  
 9. Kevin Magnussen     37        9. Marussia-Ferrari      2  
10. Felipe Massa        30       10. Sauber-Ferrari        0  
11. Sergio Pérez        29       11. Caterham-Renault      0  
12. Kimi Räikkönen      19 
13. Jean-Éric Vergne    9  
14. Romain Grosjean     8  
15. Daniil Kvyat        6  
16. Jules Bianchi       2  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu