duminică, 6 iulie 2014

Hamilton castiga Marele Premiu de la Silverstone editia 2014 !

Circuitul de la Silverstone a furnizat una dintre cele mai spectaculoase curse din prima parte a acestui sezon, condimentată cu o luptă echilibrată la vârf şi un duel de lungă durată între Fernando Alonso şi Sebastian Vettel.
Nico Rosberg a avut un start lipsit de griji, în timp ce Jenson Button şi Kevin Magnussen au urcat pe locurile doi şi, respectiv, trei după starturile modeste înregistrate de Sebastian Vettel şi Nico Hulkenberg.
Hamilton


În spate, Lewis Hamilton a câştigat două poziţii la start pentru a ajunge pe patru, însă progresele sale au fost întrerupte de un grav accident suferit de Kimi Raikkonen. Pilotul Scuderiei Ferrari a ieşit larg în decor, iar la revenirea pe circuit a pierdut controlul volanului din cauza unei denivelări a terenului care l-a propulsat în cealaltă parte a circuitului. Finlandezul s-a izbit de barierele metalice cu o forţă impresionantă de 47 g şi a fost transportat la centrul medical, însă s-a ales doar cu câteva zgârieturi la nivelul genunchiului.
Aflat în spatele său, Felipe Massa a încercat să-l evite pe Raikkonen, însă a pierdut la rândul său controlul volanului şi a fost nevoit să abandoneze după ce s-a chinuit să ajungă cu monopostul Williams la boxe. Cursa a fost întreruptă prin steag roşu pentru aproximativ o oră, timp în care comisarii au refăcut bariera metalică de protecţie.

Primul abandon pentru Rosberg

După un singur tur petrecut în spatele Safety Car-ului la reluarea cursei, Rosberg şi-a păstrat poziţia de lider, însă Hamilton a devenit rapid principalul său rival după ce britanicul i-a depăşit pe Magnussen şi Button într-un interval de numai două tururi. Diferenţa dintre cei era însă de cinci secunde, iar Rosberg avea prioritate la intrările la boxe, astfel că Hamilton a încercat o strategie alternativă: a rămas mai mult timp pe circuit pentru a efectua o singură intrare la boxe, strategie care părea să dea roade, întrucât a revenit la şase secunde în spatele germanului după intrarea de la boxe în turul 25.
Rosberg raportase însă deja unele defecţiuni la cutia de viteze, iar într-un viraj lent a rămas blocat într-o treaptă inferioară, a fost depăşit cu uşurinţă de Hamilton şi după câteva viraje a fost nevoit să abandoneze.
Hamilton şi-a continuat cursa imperturbabil şi a intrat încă o dată la boxe ca măsură de precauţie înainte de a câştiga confortabil cursa cu un avans de circa 30 de secunde. Succesul său relansează practic lupta pentru titlul mondial, întrucât Rosberg mai are un avans de numai patru puncte în fruntea clasamentului general.

Bottas, cel mai bun rezultat din carieră

Williams şi Ferrari au început cursa din spatele grilei, însă Valtteri Bottas şi Fernando Alonso au spălat ruşinea zilei de sâmbătă prin performanţe majore înregistrate în cursă. Bottas ajunsese deja pe locul nouă după primul tur şi şi-a continuat progresele în pluton şi, până în turul 10, ajunsese deja pe locul trei. După abandonul neaşteptat suferit de Rosberg, finlandezul a urcat pe locul doi şi, la adăpostul unui avans de peste 15 secunde, nu l-a mai cedat până la final.
Performanţa sa a fost completată de Daniel Ricciardo, care a urcat pe ultima treaptă a podiumului în ciuda unui start mai degrabă ezitant, fiind depăşit în primele turuiri şi de Bottas. Aflat de asemenea în faţa propriilor suporteri, Button nu a reuşit să rămână prea mult timp în spatele piloţilor Mercedes şi a trebuit să cedeze poziţii în faţa lui Bottas şi Ricciardo, însă pilotul echipei McLaren Mercedes se poate considera mulţumit cu locul patru.

Duel memorabil între Alonso şi Vettel

Alonso ocupa locul 13 la reluarea cursei după ieşirea Safety Car-ului, însă pilotul Scuderiei Ferrari a schimbat din mers strategia pneurilor şi a impresionat prin rapiditatea cu care şi-a depăşit rivalii. Spaniolul s-a oprit doar în spatele unui Button de netrecut, iar ulterior a oferit alături de Sebastian Vettel unul dintre cele mai spectaculoase dueluri ale anului. Iniţial, Alonso l-a devansat pe pilotul Red Bull Racing la revenirea acestuia din urmă de la boxe, însă Vettel nu a cedat şi, la capătul unor încercări succesive, a reuşit să treacă în faţa sa. Confruntarea dintre cei doi foşti rivali în lupta pentru trofee a continuat inclusiv prin mesajele transmise prin radio cu privire la manevrele de depăşire sau de scurtcircuitare a circuitului, însă Vettel şi-a păstrat poziţia a cincea pană la final.
Rezultatul lui Alonso este însă cu atât mai important pentru Ferrari cu cât spaniolul a primit şi o penalizare de cinci secunde pentru că nu a fost poziţionat corect pe grila de start la startul iniţial al cursei.

Magnussen şi-a adjucat locul şapte în faţa lui Nico Hulkenberg, care a obţinut doar patru puncte pentru Force India. Toro Rosso şi-a trecut în cont ultimele două poziţii care aduc puncte prin intermediul lui Daniil Kvyat şi Jean-Eric Vergne.
Pe lângă Raikkonen, Massa şi Rosberg, au mai fost nevoiţi să abandoneze şi Esteban Gutierrez (Sauber) şi Marcus Ericsson (Caterham), în timp ce Pastor Maldonado s-a retras în ultimul tur, astfel că pilotul Lotus a fost considerat clasat pe locul 17.
Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Hamilton, care a fost cronometrat cu 1:37.176 în turul 26.

Marea Britanie - Rezultate cursă:

 1. Lewis Hamilton        Mercedes                 2h26m52.094s
 2. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes        +30.135s
 3. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault         +46.495s
 4. Jenson Button         McLaren-Mercedes         +47.390s
 5. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault         +53.864s
 6. Fernando Alonso       Ferrari                  +59.946s
 7. Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes         +1m02.563s
 8. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes     +1m28.692s
 9. Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault       +1m29.340s
10. Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault       -1 lap
11. Sergio Perez          Force India-Mercedes     -1 lap
12. Romain Grosjean       Lotus-Renault            -1 lap
13. Adrian Sutil          Sauber-Ferrari           -1 lap
14. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari         -1 lap
15. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault         -2 laps
16. Max Chilton           Marussia-Ferrari         -2 laps
17. Pastor Maldonado      Lotus-Renault            -3 laps

Retirements:

    Nico Rosberg          Mercedes                 28 laps
    Marcus Ericsson       Caterham-Renault         11 laps
    Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari            9 laps
    Felipe Massa          Williams-Mercedes         1  laps
    Kimi Raikkonen        Ferrari                   0  laps

Drivers' championship Constructors' championship
 1. Nico Rosberg      165      1. Mercedes             326   
 2. Lewis Hamilton    161      2. Red Bull-Renault     168   
 3. Daniel Ricciardo  98       3. Ferrari              106
 4. Fernando Alonso   87       4. Williams-Mercedes    103
 5. Valtteri Bottas   73       5. Force India-Mercedes 91 
 6. Sebastian Vettel  70       6. McLaren-Mercedes     90 
 7. Nico Hulkenberg   63       7. Toro Rosso-Renault   15 
 8. Jenson Button     55       8. Lotus-Renault        8  
 9. Kevin Magnussen   35       9. Marussia-Ferrari     2  
10. Felipe Massa      30      10. Sauber-Ferrari       0  
11. Sergio Perez      28      11. Caterham-Renault     0  
12. Kimi Raikkonen    19                                    
13. Jean-Eric Vergne  9                                     
14. Romain Grosjean   8    
15. Daniil Kvyat      6    
16. Jules Bianchi     2    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu