duminică, 6 aprilie 2014

Lewis Hamilton a castigat cursa din Bahrain !

 Cursa din Bahrain a oferit în nocturnă cea mai spectaculoasă dispută a noii ere a motoarelor turbo V6 de 1.6 litri, într-o etapă în care Mercedes a dominat fără drept de apel şi a oferit fanilor câteva dueluri memorabile pentru victorie intre Lewis Hamilton şi Nico Rosberg. Germanul a plecat din pole position, însă coechipierul său britanic a avut un start mai bun şi l-a depăşit pe interiorul primului viraj. Cei doi au fost despărţiţi de numai o secundă, însă Hamilton şi-a construit un avans de circa şase secunde după prima serie de intrări la boxe.



Rosberg a încercat să contracareze printr-o strategie alternativă cu pneuri medium în al doilea stint şi a fost ajutat şi de intrarea Safety Car-ului pe circuit chiar în momentul celei de-a doua serii de opriri la boxe.
La restartul cursei cu numai 10 tururi înainte de final, Rosberg, echipat cu pneuri soft mai rapide, a avut mai multe tentative de depăşire, iar intr-una dintre situaţii cei doi piloţi Mercedes au fost la un pas să se acroşeze, însă în cele din urmă Hamilton şi-a păstrat poziţia de lider. În ultimele tururi, Rosberg a micşorat ritmul, astfel ca Hamilton a obţinut a doua victorie consecutivă din acest sezon.

Adrenalină în pluton

În timp ce Hamilton şi Rosberg luptau pentru victorie, restul plutonului a rămas compact pe tot parcursul cursei, cu diferenţe de circa o secundă între piloţi. Inevitabil, acest lucru a generat numeroase dueluri care au crescut nivelul spectacolului sportiv de pe circuit, însă a existat un trend evident: piloţii Force India şi Williams, echipaţi cu motoare Mercedes, au câştigat detaşat luptele cu rivalii de la Ferrari sau Red Bull, deficitari în special pe liniile drepte. Sergio Perez a făcut una dintre cele mai bune curse ale carierei după ce, plecat de pe locul al patrulea al grilei, l-a devansat în primele tururi pe Felipe Massa, pentru ca ulterior să treacă şi de coechipierul său Nico Hulkenberg, dar şi de Fernando Alonso, pe care l-a depăşit chiar de două ori pe parcursul cursei. Mexicanul a adus astfel un podium pe deplin meritat pentru Force India, însă Hulkenberg a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul cinci.

Cursă de recuperare pentru Ricciardo

Hulkenberg părea favorit să ocupe locul patru, însă acesta i-a revenit în cele din urmă lui Daniel Ricciardo, care a plecat de pe 13. Australianul şi-a demonstrat încă o dată talentul şi, în ciuda unei greşeli comise în primele tururi într-un duel cu Kevin Magnussen, a progresat constant în pluton şi l-a depăşit de două ori pe mult mai titratul său coechipier Sebastian Vettel.
În primul caz, germanul a fost privat de sistemul DRS, iar Ricciardo l-a depăşit uşor la capătul liniei drepte de start-sosire, pentru ca a doua manevră să aibă loc în acelaşi viraj. Şi de data aceasta, Vettel s-a plâns de viteza prea mică a monopostului Red Bull pe liniile drepte şi nu a putut opri mrsul triumfal al australianului spre locul patru. Vettel s-a mulţumit astfel cu locul şase în spatele lui Hulkenberg.

Noi dueluri intre piloţii Williams, cursa dezamăgitoare pentru Ferrari

Marele Premiu al Bahrainului a oferit noi dueluri spectaculoase şi între piloţii Williams, care au avut starturi puternic contrastante. Valtteri Bottas a căzut de pe trei pe şase, iar poziţia sa a fost preluată chiar de Felipe Massa, însă cei doi au ajuns în cele din urmă să lupte de mai multe ori roată la roată pe parcursul cursei.
În absenţa unor ordine de echipă de la boxe, brazilianul şi finlandezul  au fost implicaţi în numeroase dueluri în pluton, cu schimbări frecvente de poziţie, însă în cele din urmă au terminat în această ordine pe locurile şapte şi opt.
Cei doi nu au reuşit să ţină pasul cu rivalii de la Force India şi nici măcar cu cei de la Red Bull Racing, însă s-au plasat în faţa celor de la Ferrari. Scuderia a avut parte din nou de o cursă dezamăgitoare, în care Fernando Alonso şi Kimi Raikkonen au fost depăşiţi cu regularitate, în unele ocazii cu o lejeritate dezarmantă, inclusiv de Ricciardo, Massa sau Perez.
Cei doi au ocupat în final locurile nouă şi 10, însă acest lucru a fost facilitat şi de abandonul suferit de Jenson Button din motive tehnice. Aflat la cursa cu numărul 250 în carieră, pilotul echipei McLaren rula pe locul cinci după ieşirea Safety Car-ului de pe pistă, însă a pierdut imediat câteva poziţii şi în cele din urmă a fost nevoit să se retragă la boxe.

Gutierrez s-a rostogolit de două ori

Într-un moment în care se efectua ultima serie de intrări la boxe, Esteban Gutierrez a fost protagonistul celui mai spectaculos accident din ultima perioadă.
Mexicanul a fost lovit în plin de Pastor Maldonado în primul viraj după ieşirea acestuia din urmă de la boxe şi s-a rostogolit de două ori, însă a "aterizat" în poziţie normală şi nu a suferit niciun fel de rană.
Pe lângă pilotul Sauber şi Button, au mai abandonat Magnussen, care a complet astfel o cursă fără clasare pentru McLaren, dar şi Marcus Ericsson (Caterham), Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) şi Adrian Sutil (Sauber). Cel mai bun timp în cursa a fost stabilit de Rosberg, care a fost cronometrat cu 1:37.020 în turul 49.

Bahrain - Rezultate cursa:

 1. Lewis Hamilton        Mercedes                  1h38m42.743
 2. Nico Rosberg          Mercedes                  +1.085s
 3. Sergio Perez          Force India-Mercedes      +24.067s
 4. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault          +24.489s
 5. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes      +28.654s
 6. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault          +29.879s
 7. Felipe Massa          Williams-Mercedes         +31.200s
 8. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes         +31.800s
09. Fernando Alonso       Ferrari                   +32.500s
10. Kimi Raikkonen        Ferrari                   +33.400s
11. Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault        +41.300s
12. Romain Grosjean       Lotus-Renault             +43.100s
13. Max Chilton           Marussia-Ferrari          +59.900s
14. Pastor Maldonado      Lotus-Renault             +1m02.800s
15. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault          +1m27.900s
16. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari          +1 lap
17. Jenson Button         McLaren-Mercedes          +2 laps

Retirements

    Kevin Magnussen       McLaren-Mercedes        40 laps
    Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari          39 laps
    Marcus Ericsson       Caterham-Renault        33 laps
    Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Renault      18 laps
    Adrian Sutil          Sauber-Ferrari          17 laps
 Drivers' standings:

 1. Nico Rosberg       61  
 2. Lewis Hamilton     50  
 3. Nico Hulkenberg    28  
 4. Fernando Alonso    26  
 5. Jenson Button      23  
 6. Sebastian Vettel   23  
 7. Kevin Magnussen    20  
 8. Valtteri Bottas    18  
 9. Sergio Perez       16  
10. Daniel Ricciardo   12  
11. Felipe Massa       12  
12. Kimi Raikkonen     7  
13. Jean-Eric Vergne   4  
14. Daniil Kvyat       3  
                     
Constructors' standings

 1. Mercedes               111  
 2. Force India-Mercedes   44  
 3. McLaren-Mercedes       43  
 4. Red Bull-Renault       35  
 5. Ferrari                33  
 6. Williams-Mercedes      30  
 7. Toro Rosso-Renault     7 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu