duminică, 3 noiembrie 2013

Vettel a castigat Marele Premiu din Abu Dhabi 2013 !

Mark Webber dorea să obţină în Abu Dhabi prima victorie din acest sezon, mai ales că pleca din nou de pe prima poziţie a grilei. Totuşi, aşa cum şi-a obişnuit fanii în ultimii ani, australianul a ratat startul, iar Sebastian Vettel a profitat din plin şi a preluat conducerea cursei.
Vettel


Pilotul echipei Red Bull Racing a avut un ritm de cursă impresionant, care a amintit de dominaţia autoritară din Singapore, fiind capabil să intre la boxe fără să piardă prima poziţie. Practic, germanul a avut de îndeplinit o simplă formalitate şi a obţinut astfel a şaptea victorie consecutivă, ocazie cu care a egalat performanţa lui Michael Schumacher din 2004. Webber a fost depăşit la start nu numai de Vettel, ci şi de Nico Rosberg, însă australianul a reuşit să urce pe locul doi după prima serie de intrări la boxe. Astfel, Red Bull a obţinut o nouă clasare pe primele două locuri, în timp ce Rosberg a urcat pe ultima treaptă a podiumului. Romain Grosjean a avut parte de o nouă cursă foarte bună la volanul monopostului Lotus. Plecat de pe poziţia a şasea a grilei de start, francezul i-a depăşit pe Lewis Hamilton şi Nico Hulkenberg la scurt timp după stingerea luminilor roşii, iar ulterior a fost capabil să menţină un ritm bun pentru a-şi consolida poziţia şi a ocupat la final locul patru, la câteva secunde de podiumul lui Rosberg.

ALONSO, LOCUL CINCI DUPĂ O DEPĂŞIRE CONTROVERSATĂ

Felipe Massa şi Fernando Alonso au oferit unul dintre cele mai dinamice dueluri de pe parcursul cursei din Abu Dhabi. Brazilianul şi-a păstrat locul şapte la start, însă în spatele său s-a poziţionat imediat coechipierul său, care a câştigat două poziţii. Cei doi au ajuns în ipostaza de a lupta pentru poziţie până spre finalul cursei, iar a doua serie de opriri la boxe a fost decisivă. Massa a intrat primul şi a pierdut aproximativ o secundă din cauza unei mici erori la montarea pneului stânga-faţă, iar Alonso a schimbat pneurile câteva tururi mai târziu.
Spaniolul a revenit pe traseu în faţa lui Massa, dar imediat în spatele unui Jean-Eric Vergne care nu efectuase a doua oprire. Aflat la limită, Alonso a forţat depăşirea pilotului Toro Rosso pe o bandă de asfalt aflată în exteriorul circuitului, iar comisarii vor investiga incidentul după cursă. În cazul în care comisarii vor considera că spaniolul a obţinut un avantaj prin depăşirea limitelor circuitului, spaniolul va fi penalizat cu 20 de secunde în clasamentul cursei, urmând să coboare pe locul nouă.
Update: Comisarii de cursă au decis să nu-l penalizeze în niciun fel pe Alonso pentru depăşirea asupra lui Vergne. Aceştia au considerat că Alonso nu a avut de ales când a ieşit pe bucata de asfalt de pe marginea circuitului, întrucât nu a avut spaţiu şi era mult mai rapid decât pilotul Toro Rosso. În plus, comisarii au considerat că Alonso nu a avut nimic de câştigat de pe urma acestei manevre.

DI RESTA, SINGURUL CU O OPRIRE LA BOXE

În spatele lui Alonso s-a poziţionat Paul di Resta, care a câştigat cinci poziţii faţă de locul 11 de pe grila datorită unei strategii cu o singură oprire la boxe. Pilotul echipei Force India a fost singurul cu o astfel de strategie, reuşind astfel să termine în faţa lui Hamilton.
Britanicul a avut o cursă mai puţin satisfăcătoare decât a coechipierului său, fiind nevoit să recupereze câteva poziţii în pluton după ce la start fusese depăşit de Grosjean. Massa şi-a trecut în cont locul opt, în timp ce McLaren Mercedes a obţinut doar două puncte prin Sergio Perez, iar Adrian Sutil a adus un punct suplimentar pentru Force India.
Williams a ratat din nou prezenţa în puncte, în timp ce Button a ocupat doar locul 12 la volanul celui de-al doilea monopost McLaren.

ABANDONUL LUI RAIKKONEN, ÎNVĂLUIT ÎN CEAŢĂ

Singurul pilot care a abandonat a fost Kimi Raikkonen, care a plecat de pe ultima poziţie a grilei în urma excluderii din calificări şi a oprit monopostul pe marginea circuitului în urma unui contact cu un Caterham chiar în primul viraj. Reluările TV au arătat că finlandezul şi-a avariat suspensia dreapta-faţă după ce s-a lovit de partea din spate a unui monopost Caterham, însă imediat au apărut speculaţii potrivit cărora finlandezul s-a retras în mod deliberat din cursă din cauza tensiunilor cu oficialii Lotus generate de neplata salariului.
De altfel, fostul campion mondial a părăsit circuitul la numai câteva zeci de minute după abandon, însă presa a anunţat că acesta a ajuns la un acord cu Lotus privind plata salariului pe sezonul în curs.
Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Alonso, care a fost cronometrat cu 1:43.434 în turul 55.

ABU DHABI - REZULTATE CURSA

 1. Vettel     Red Bull-Renault  
 2. Webber     Red Bull-Renault  
 3. Rosberg    Mercedes      
 4. Grosjean    Lotus-Renault    
 5. Alonso     Ferrari       
 6. Di Resta    Force India-Mercedes
 7. Hamilton    Mercedes      
 8. Massa     Ferrari       
 9. Perez     McLaren-Mercedes  
10. Sutil     Force India-Mercedes
11. Maldonado   Williams-Renault  
12. Button     McLaren-Mercedes  
13. Gutierrez   Sauber-Ferrari   
14. Hulkenberg   Sauber-Ferrari   
15. Bottas     Williams-Renault  
16. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari 
17. Vergne     Toro Rosso-Ferrari 
18. van der Garde Caterham-Renault  
19. Pic      Caterham-Renault  
20. Bianchi    Marussia-Cosworth  
21. Chilton    Marussia-Cosworth  

Fastest lap: Alonso 1m43.434s.

Not classified/retirements:

   Raikkonen   Lotus-Renault


World Championship standings, round 17: Drivers: Constructors:       
 1. Vettel   347  1. Red Bull-Renault   513
 2. Alonso   217  2. Mercedes       334
 3. Raikkonen  183  3. Ferrari        323
 4. Webber   166  4. Lotus-Renault     297
 5. Hamilton  165  5. McLaren-Mercedes    95
 6. Rosberg   159  6. Force India-Mercedes  77
 7. Grosjean  114  7. Sauber-Ferrari     55
 8. Massa    106  8. Toro Rosso-Ferrari   32
 9. Button    60  9. Williams-Renault    1
10. Hulkenberg  49  
11. Di Resta   48  
12. Perez    35  
13. Sutil    29  
14. Ricciardo  19  
15. Vergne    13  
16. Gutierrez   6  
17. Maldonado   1  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu