duminică, 24 noiembrie 2013

Vettel a castigat Marele Premiu al Braziliei 2013 !

Marele Premiu al Braziliei şi-a respectat blazonul şi, chiar dacă ploaia şi-a făcut apariţia doar in ultimele tururi, a oferit una dintre cele mai palpitante curse ale sezonului, pentru a pune capat cu stil sezonului 2013. Deloc surprinzător, Sebastian Vettel şi-a adjucat cea de-a noua victorie consecutivă, însă cvadruplul campion mondial a avut emoţii la start, când a fost depăşit în primul viraj de Nico Rosberg.
Pilotul echipei Red Bull Racing şi-a recăpătat poziţia de lider un singur tur mai târziu, moment din care şi-a consolidat treptat avansul. Germanul a avut din nou parte de emoţii la a doua oprire la boxe, când mecanicii nu aveau pneul dreapta-faţă pregătit, însă nici măcar această problemă nu l-a împiedicat să treacă primul linia de sosire.
Vettel


Mark Webber a avut parte de un final de cariera onorabil, după ce a terminat pe a doua treaptă a podiumului ultima sa cursă în Formula 1. Depăşit la start de Lewis Hamilton, australianul a revenit rapid pe poziţia a patra câştigată în calificări, pentru ca ulterior să-i depăşească pe Rosberg şi Fernando Alonso. Echipa a fost la un pas să-i provoace probleme după ce a intrat la boxe imediat în spatele lui Vettel şi a fost nevoit să aştepte câteva secunde, însă ulterior a reuşit să-i facă faţă lui Alonso şi să termine pe locul doi.
La rândul său, Alonso a pierdut un loc la start în favoarea lui Hamilton, însă l-a depăşit pe britanic în turul doi şi a urcat pe ultima treaptă a podiumului. Rezultatul a fost însă insuficient pentru a asigura Scuderiei locul doi în clasamentul constructorilor, care a revenit astfel celor de la Mercedes.

CEA MAI BUNA CURSA PENTRU McLaren 

McLaren a avut parte de cea mai bună cursă din acest sezon, în ciuda faptului că niciunul dintre piloţi nu a ajuns în primii 10 în calificări. Plecat de pe locul al 14-lea, Jenson Button a fost unul dintre cei numai doi piloţi care a început cursa cu pneuri hard, strategie care a dat roade şi i-a permis să urce rapid în pluton, pe lângă depăşirile efectuate în pluton în faţa unor piloţi precum Nico Hulkenberg.
A fost un final bun de carieră. Vreau să le mulţumesc lui Vettel, Alonso, Hamilton şi celorlalţi băieţi din zonă. Le mulţumesc tuturor din Australia şi tuturor celor care m-au ajutat, se ştiu ei.
Mark Webber
Pilot Red Bull
Britanicul a încheiat cursa pe locul patru, cel mai bun rezultat înregistrat de McLaren în 2013, în timp ce coechipierul său Sergio Perez a fost la fel de prolific, terminând pe locul şase deşi a plecat doar de pe 19. Rosberg a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul cinci, între cele două McLaren-uri, însă chiar şi aşa rezultatul său a fost superior celui înregistrat de Lewis Hamilton. Britanicul a câştigat două poziţii la start, le-a pierdut ulterior şi a avut parte de un duel spectaculos cu Felipe Massa, însă în cele din urmă a terminat doar pe locul nouă după ce a primit o penalizare de tip drive-through sub pretextul că a provocat un accident inter-un duel cu Valtteri Bottas, în urma căruia pilotul Williams a fost nevoit să abandoneze din cauza unei pene.

MASSA PĂRĂSEŞTE Ferrari DUPĂ OPT ANI

Aflat la ultima cursă în combinezonul Ferrari, Felipe Massa nu a reuşit decât un loc şapte în faţa propriilor suporteri. În ciuda unui start bun care l-a propulsat de pe locul nouă pe şase şi a unui duel spectaculos cu Hamilton, brazilianul a plătit scump printr-un drive through greşeala de a intra pe linia albă care delimitează intrarea la boxe într-un moment în care ocupa locul patru, iar ulterior nu a putut efectua decât o depăşire pentru a termina în faţa lui Hulkenberg de la Sauber. Ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Daniel Ricciardo de la Toro Rosso. Pe lângă Bottas, au mai abandonat în Brazilia şi Charles Pic (Marussia) şi Romain Grosjean, ultimul din cauza unei defecţiuni la motor apărute în primele tururi ale cursei. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Webber, care a fost cronometrat cu 1:15.436 în turul 51.
Marussia şi-a asigurat în premieră locul 10 în clasamentul constructorilor în faţa rivalilor de suferinţă de la Caterham, obţinând astfel ultimele sume alocate din drepturile TV.
Marele Premiu al Braziliei nu a pus capăt numai sezonului 2013 al Formulei 1, ci şi erei motoarelor V8 de 2.4 litri. Introduse în competiţie în 2006, acestea vor face loc anul viitor noilor motoare turbo V6 de 1.6 litri, mai economice şi mai apropiate de cerinţele constructorilor auto. 

BRAZILIA - REZULTATE CURSĂ:

 1. Vettel     Red Bull-Renault      1h32:36.300
 2. Webber     Red Bull-Renault      +  10.452
 3. Alonso     Ferrari          +   18.9
 4. Button     McLaren-Mercedes      +   37.3
 5. Rosberg    Mercedes          +   39.0
 6. Perez     McLaren-Mercedes      +   44.0
 7. Massa     Ferrari          +   49.1
 8. Hulkenberg   Sauber-Ferrari       +  1:04.2
 9. Hamilton    Mercedes          +  1:12.9
10. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari     +   1 lap
11. Di Resta    Force India-Mercedes    +   1 lap
12. Gutierrez   Sauber-Ferrari       +   1 lap
13. Sutil     Force India-Mercedes    +   1 lap
14. Kovalainen   Lotus-Renault       +   1 lap
15. Vergne     Toro Rosso-Ferrari     +   1 lap
16. Maldonado   Williams-Renault      +   1 lap
17. Bianchi    Marussia-Cosworth     +  2 laps
18. van der Garde Caterham-Renault      +  2 laps
19. Chilton    Marussia-Cosworth     +  2 laps

Fastest lap: Webber, 1:15.436

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Pic      Caterham-Renault       59
Bottas     Williams-Renault       46
Grosjean    Lotus-Renault        3


World Championship standings, round 19: Drivers: Constructors: 
 1. Vettel    397    1. Red Bull-Renault     596
 2. Alonso    242    2. Mercedes         360
 3. Webber    199    3. Ferrari          354
 4. Hamilton   189    4. Lotus-Renault       315
 5. Raikkonen   183    5. McLaren-Mercedes     122
 6. Rosberg    171    6. Force India-Mercedes    77
 7. Grosjean   132    7. Sauber-Ferrari       57
 8. Massa     112    8. Toro Rosso-Ferrari     33
 9. Button     73    9. Williams-Renault      5
10. Hulkenberg   51    
11. Perez     49    
12. Di Resta    48    
13. Sutil     29    
14. Ricciardo   20    
15. Vergne     13    
16. Gutierrez    6    
17. Bottas     4    
18. Maldonado    1    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu