joi, 24 octombrie 2013

Avancronica Marelui Premiu al Indiei 2013 !

Formula 1 ajunge la sfârşitul acestei săptămâni în India, una dintre ţările cu cei mai mulţi locuitori şi cea mai rapidă creştere economică, iar circuitul Buddh International ar putea fi la ultima reprezentaţie în competiţie, in functie de decizia de vineri a Curtii Supreme de Justitie din India .
Marele Premiu al Indiei



Deşi a debutat în calendar doar în 2011, Marele Premiu al Indiei nu a fost inclus în programul pentru sezonul 2014 şi este puţin probabil să revină un an mai târziu, în ciuda asigurărilor formulate de organizatori, mai ales în contextul expansiunii accelerate a calendarului.
Posibila ultimă ediţie a Marelui Premiu al Indiei coincide însă şi cu probabilitatea ca Sebastian Vettel şi Red Bull Racing să sărbătorească aici câştigarea celui de-al patru titlu mondial consecutiv. În ambele clasamente, calculele sunt relativ simple: Vettel şi Red Bull devin campioni dacă câştigă cel puţin la fel de multe puncte ca rivalii. Situaţia se complică însă în funcţie de rezultatele pe care le pot obţine rivalii de la Ferrari şi Mercedes, astfel:

VETTEL DEVINE CAMPION ÎN INDIA DACĂ:

▶ termină cel puţin pe locul 5, indiferent de rezultatul lui Alonso;
▶ termină cel puţin pe locul 8, iar Alonso termină pe locul 2;
▶ Alonso nu termină pe unul dintre primele două locuri.

RED BULL DEVINE CAMPIOANĂ DACĂ:

▶ termină cel puţin pe 3 şi 5, iar Ferrari pe 1 şi 2;
▶ termină cel puţin pe 6 şi 7, 5 şi 8 sau 4 şi 9, iar Mercedes pe 1 şi 2;
▶ nu câştigă niciun punct, Ferrari termină cel mult pe 3 şi 8 sau 2 şi 10, iar Mercedes cel mult pe 1 şi 8;
▶ Ferrari şi Mercedes nu obţin niciun punct.

Ferrari a admis deja că nu se mai gândeşte la titlul mondial, obiectivul real fiind păstrarea locului doi în faţa celor de la Mercedes şi, mai ales, Lotus, după ce britanicii au progresat semnificativ în ultimele curse. McLaren Mercedes s-a desprins deja pe locul cinci, în timp ce Force India speră să reziste pe poziţia a şasea în faţa progreselor realizate de Sauber.

CIRCUITUL BUDDH

India a debutat în calendarul Formulei 1 în 2011, iar cele două ediţii de până acum au fost lipsite în mare parte de spectacol. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că circuitul beneficiază de una dintre cele mai lungi linii drepte din calendarul competiţional, un viraj asemănător cu celebrul viraj opt de la Istanbul şi o a doua linie dreaptă lungă care contribuie la utilizarea sistemului DRS pe parcursul a 62% din lungimea circuitului în regim de calificări.

În speranţa că numărul de depăşiri va creşte în acest an, FIA a menţinut cele două zone de activare a sistemului DRS şi a crescut lungimea uneia dintre ele: prima este pe linia dreaptă de start-sosire, iar a doua pe lunga linie dreaptă dintre virajele trei şi patru, această zonă fiind chiar extinsă cu 80 de metri. Cele două zone de activare au două zone distincte de detecţie, la ieşirea din virajul 15 şi, respectiv, la intrarea în virajul 3.

DATE GENERALE CIRCUIT

Lungime tur 5.125 km
Numar tururi 60
Distanta totala 307.5 km

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

Circuitul indian este unul dintre cele mai solicitante pentru pneuri din calendarul competiţional, însă Pirelli a decis să mizeze în acest an pe pneurile soft şi medium, după ce în primele două ediţii a folosit cauciucuri soft şi hard. Decizia a fost luată cu scopul de a diversifica strategiile piloţilor, iar producătorul italian anticipează că aceştia vor efectua câte două opriri la boxe.

INFORMAŢII METEO

Ploaia este exclusă pe parcursul Marelui Premiu al Indiei de la finalul acestei săptămâni. Potrivit informaţiilor meteo, vremea va fi frumoasă în fiecare dintre cele trei zile ale competiţiei, iar temperatura maximă va urca până la pragul psihologic de 30 de grade Celsius.

REZULTATE ÎN ULTIMII DOI ANI

Ambele curse din India de până acum au fost câştigate de Sebastian Vettel, care a plecat de fiecare dată din pole position.

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL INDIEI

▶ Sebastian Vettel a plecat din pole position, a câştigat şi a fost lider în fiecare tur al ambelor curse de până acum din India. În plus, anul trecut a fost cel mai rapid în fiecare sesiune de antrenamente;
▶ Red Bull a monopolizat prima linie a grilei din India în ambele ediţii de până acum;
▶ Fernando Alonso este singurul pilot care l-a acompaniat de fiecare dată pe podium pe Vettel.

PROGRAM 

Marele Premiu al Indiei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:
Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 25 octombrie 07:30 DigiSport 2
Antrenamente 2 vineri, 25 octombrie 11:30 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 26 octombrie 08:30 DigiSport 2
Calificari sambata, 26 octombrie 11:30 DigiSport 1
Cursa duminica, 27 octombrie 11:30 DigiSport 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu