joi, 5 septembrie 2013

Avancronica Marelui Premiu al Italiei 2013 !

 Grand Prix-ul Italiei de la sfârşitul acestei săptămâni marchează finalul sezonului european al Formulei 1 şi, în acelaşi timp, una dintre ultimele oportunităţi pentru Suderia Ferrari de a-l împiedica pe Sebastian Vettel să iasă pentru a patra oară campion mondial.
Chiar dacă până la finalul sezonului mai sunt opt curse, Monza este ultimul circuit din calendar cu specificaţii care nu se potrivesc caracteristicilor monopostului celor de la Red Bull.
 Avancronică Italia


În plus, Monza este gazda cursei de casă pentru Scuderia, astfel că o victorie obţinută aici ar avea o importanţă majoră. Etapa italiană vine însă într-un moment mai puţin prielnic pentru Ferrari. Alonso nu a mai câştigat de la Marele Premiu al Spaniei din luna mai, iar pe lângă Red Bull are acum şi un alt rival de temut: Mercedes.
Germanii au obţinut cinci pole position-uri şi trei victorii în ultimele şase curse şi ocupă locul doi în clasamentul constructorilor, însă speranţele Scuderiei se leagă de problemele pe care aceştia le-au avut la Spa-Francorchamps cu monopostul W04. De altfel, în condiţiile în care circuitele de la Spa şi Monza sunt asemănătoare, Mercedes este una dintre puţinele echipe care va introduce în Italia un nou pachet aerodinamic, ca urmare a problemelor întâmpinate în Belgia.
Între timp, Lotus pare să fi ieşit uşor din lupta pentru cele două titluri mondiale, însă este pregătită să speculeze orice greşeală a celor trei echipe de top. Despărţite de numai patru puncte, McLaren Mercedes şi Force India vor continua lupta pentru locul cinci în clasamentul constructorilor, în timp ce Williams speră să câştige din nou puncte pentru a reprezenta o ameninţare pentru o echipă Sauber aflată în continuare în dificultăţi financiare.

CIRCUITUL DE LA MONZA

Viteză şi linii drepte lungi. Aceasta ar fi, pe scurt, cea mai potrivită caracterizare pentru circuitul de la Monza, care oferă doar şase succesiuni de viraje şi în care piloţii concurează cu acceleraţia la maxim aproximativ 70% din timp.
În plus, suspensiile joacă un rol important aici ca urmare a faptului că piloţii abordează agresiv bordurile în contextul vitezelor ridicate atinse. Tocmai de aceea, circuitul favorizează echipele cu monoposturi dotate cu motoare puternice precum Ferrari şi Mercedes, în timp ce restul speră ca deficitul unităţilor furnizate de Renault să nu fie atât de mare.

La fel ca şi în ultimii doi ani, piloţii vor avea la dispoziţie două zone de depăşire DRS. Primul punct de detecţie pentru diferenţa de o secundă este situat înainte de intrarea în virajul Lesmo 2, iar activarea sistemului DRS se va putea face pe linia aproximativ dreaptă care leagă virajele 7 şi 8. Al doilea punct de detecţie este amplasat înainte de intrarea în Parabolica, sistemul DRS putând fi utilizat pe linia dreaptă de start-sosire.

DATE GENERALE CIRCUIT

Lungime tur 5.783 km
Numar tururi 53
Distanta totala 306.72 km

STRATEGII PENTRU PNEURI

Vitezele mari atinse pe circuitul de la Monza creează forţe longitudinale majore pentru pneuri în zonele de frânare, astfel că apariţia fenomenului de “blistering”, prin care bucăţi de cauciuc se desprind de pe pneuri, este foarte posibilă. Acesta este unul dintre motivele pentru care Pirelli furnizează în Italia pneuri medium şi hard, cele mai dure specificaţii din gamă. Totuşi, este posibil ca cei mai mulţi piloţi să opteze pentru strategii cu o singură oprire la boxe, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când numai şapte piloţi au trecut de câte două ori pe la standuri.

INFORMAŢII METEO

După vremea capricioasă de la Spa-Francorchamps, piloţii sperau să aibă parte de soare la Monza. Prognoza meteo nu este încă tocmai favorabilă: potrivit datelor furnizate de serviciul AccuWeather, antrenamentele de vineri şi cursa de duminică ar putea fi afectate de ploi, unele cu caracter torenţial, însă predicţiile exacte sunt greu de făcut în acest moment. În schimb, sâmbătă se anunţă o zi mai plăcută, chiar dacă nu este exclus să plouă. Temperatura maximă în fiecare dintre cele trei zile va fi de 28-29 de grade.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Sebastian Vettel aniversează în acest weekend cinci ani de la prima victorie din cariera în Formula 1, după celebrul succes pe ploaie obţinut în 2008 pentru Toro Rosso.
Sezon Castigator
2012 Lewis Hamilton (McLaren)
2011 Sebastian Vettel (Red Bull)
2010 Fernando Alonso (Ferrari)
2009 Rubens Barrichello (Brawn GP)
2008 Sebastian Vettel (Toro Rosso)

STATISTICI PENTRU MARELE PENTRU AL ITALIEI

▶ Monza este cel mai rapid circuit din calendarul Formulei 1. La intrarea în prima şicană, piloţii ating până la 340 km/h, însă frânează până la 80 km/h într-un spaţiu de numai 150 de metri;
▶ pilotul care a plecat din pole position la Monza la câştigat opt dintre ultimele 10 curse şi 10 dintre ultimele 13 ediţii;
▶ 1971 este singurul sezon în care câştigătorul cursei de la Monza nu a plecat din primii 10 de pe grila de start (Peter Gethin), deşi circuitul a găzduit permanent Formula 1 începând din 1950, cu excepţia anului 1980;
▶ Mercedes a obţinut opt pole position-uri în primele 11 Mari Premii ale sezonului. Celelalte trei sunt trecute în dreptul lui Vettel.

PROGRAM

Marele Premiu al Italiei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:
Eveniment Ziua Ora Program TV
Antrenamente 1 vineri, 6 septembrie 11:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 6 septembrie 15:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 7 septembrie 12:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 7 septembrie 15:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 8 septembrie 15:00 DigiSport 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu