duminică, 25 august 2013

Sebastian Vettel a castigat Marele Premiu al Belgiei 2013 !

Ploaia care a afectat calificările de sâmbătă, a ocolit în mod surprinzător circuitul de la Spa-Francorchamps în timpul cursei de duminică, ceea ce a permis echipelor să abordeze Marele Premiu cu o strategie tradiţională de două opriri la boxe.
În absenţa ploii, cursa a fost practic decisă chiar în primul tur, întrucât Sebastian Vettel a plecat bine de pe a doua poziţie a grilei de start şi l-a depăşit pe liderul Lewis Hamilton la capătul liniei drepte Kemmel.
Vettel  
Pilotul echipei Red Bull Racing şi-a construit rapid un avans liniştitor pe care l-a consolidat după fiecare dintre cele două opriri la boxe, trecând astfel primul linia de sosire.
Previziunile lui Fernando Alonso cu privire la şansele sale la victorie nu s-au adeverit, însă pilotul Scuderiei Ferrari a terminat pe locul doi datorită unei evoluţii exemplare la start. Plecat doar de pe locul nouă, spaniolul a ajuns pe cinci la finalul primului tur, iar în turul patru a ajuns pe locul trei după ce i-a depăşit pe Jenson Button şi Nico Rosberg.
Ulterior, Alonso a redus semnificativ diferenţa faţă de Hamilton în urma primului schimb de pneuri şi a trecut fără probleme de pilotul Mercedes în virajul La Source, limitând astfel daunele din clasamentul general.

HAMILTON SE MULŢUMEŞTE CU UN LOC TREI

Hamilton a fost nevoit să se mulţumească astfel doar cu locul trei, la puţin peste două secunde în faţa coechipierului său Nico Rosberg. Mark Webber a ieşit din nou în evidenţă printr-un start ratat, în urma căruia a coborât de pe trei pe şase, terminând în cele din urmă pe cinci în faţa unui Jenson Button care a încercat fără succes o strategie cu o singură oprire la boxe. În ciuda unui debut modest de cursă în care a coborât până pe locul 12, Felipe Massa a salvat un loc şapte pentru Ferrari, în faţa unui Romain Grosjean care a efectuat o singură oprire la boxe. Adrian Sutil a obţinut două puncte pentru Force India, în timp ce ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Daniel Ricciardo, în ciuda faptului că pilotul Toro Rosso a fost eliminat în prima parte a calificărilor.

CAPĂT DE LINIE PENTRU RECORDUL LUI RAIKKONEN

Kimi Raikkonen a întrerupt seria impresionantă de 27 de clasări consecutive în puncte în urma unor defecţiuni tehnice ale monopostului Lotus. Finlandezul a avut un start modest de cursă, coborând de pe locul opt pe locul 10, însă ulterior a întreţinut spectacolul după ce l-a depăşit pe Grosjean şi s-a implicat în dueluri cu Sergio Perez şi Esteban Gutierrez. Totuşi, la scurt timp după jumătatea cursei, Raikkonen a rămas fără frâne în timpul unui duel cu Felipe Massa şi a retras monopostul în garajul Lotus, micşorându-şi astfel semnificativ şi şansele la titlul mondial.

PENALIZĂRI INUTILE DIN PARTEA COMISARILOR

Comisarii de cursă au ieşit din nou în evidenţă într-un mod negativ, după ce au dictat nu mai puţin de trei penalizări exagerate. Mai întâi, Sergio Perez a primit un drive through sub pretextul că l-a împins în afara circuitului pe Romain Grosjean, deşi francezul a fost cel care a forţat, iar pilotul McLaren a terminat doar pe locul 11. Ulterior, Pastor Maldonado a primit o penalizare de tip stop and go pentru producerea unui incident în urma căruia Paul di Resta, revelaţia calificărilor, a fost nevoit să abandoneze.
Incidentul a fost generat de un duel spectaculos între Esteban Gutierrez şi Maldonado, iar venezueleanul a fost lovit inclusiv de Adrian Sutil. Nu în ultimul rând, Gutierrez a fost apoi penalizat cu un drive through pentru că a depăşit limitele pistei şi a obţinut astfel un avantaj strategic.
Pe lângă Raikkonen şi di Resta, un alt pilot care a abandonat a fost Charles Pic de la Marussia. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Vettel, care a fost cronometrat cu 1:50.756 în turul 40.

BELGIA - REZULTATE CURSA: 

 1. Vettel     Red Bull-Renault      
 2. Alonso     Ferrari              
 3. Hamilton    Mercedes              
 4. Rosberg    Mercedes              
 5. Webber     Red Bull-Renault          
 6. Button     McLaren-Mercedes          
 7. Massa     Ferrari              
 8. Grosjean    Lotus-Renault           
 9. Sutil     Force India-Mercedes        
10. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari         
11. Perez     McLaren-Mercedes          
12. Vergne     Toro Rosso-Ferrari         
13. Hulkenberg   Sauber-Ferrari           
14. Gutierrez   Sauber-Ferrari           
15. Bottas     Williams-Renault          
16. van der Garde Caterham-Renault          
17. Maldonado   Williams-Renault          
18. Bianchi    Marussia-Cosworth         
19. Chilton    Marussia-Cosworth         

Fastest lap: 

Not classified/retirements: Driver Team 
Di Resta   Force India-Mercedes        
Raikkonen   Lotus-Renault           
Pic      Caterham-Renault 

World Championship standings, round 11: Drivers: Constructors: 
 1. Vettel    197    1. Red Bull-Renault     312
 2. Alonso    151    2. Mercedes         235
 3. Hamilton   139    3. Ferrari          218
 4. Raikkonen   134    4. Lotus-Renault       187
 5. Webber    115    5. McLaren-Mercedes      65
 6. Rosberg    96    6. Force India-Mercedes    61
 7. Massa     67    7. Toro Rosso-Ferrari     25
 8. Grosjean    53    8. Sauber-Ferrari       7
 9. Button     47    9. Williams-Renault      1
10. Di Resta    36    
11. Sutil     25    
12. Perez     18    
13. Vergne     13    
14. Ricciardo   12    
15. Hulkenberg   7    
16. Maldonado    1 
Sursa : www.automarket.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu