joi, 22 august 2013

Avancronică Belgia 2013 !

Formula1 revine la viaţă după o pauză de vară de patru săptămâni cu Marele Premiu al Belgiei, care se va desfăşura la Spa-Francorchamps, circuitul preferat al celor mai mulţi piloţi de pe grila de start.
La fel ca şi anul trecut, ediţia din acest an are o semnificaţie aparte nu numai datorită circuitului spectaculos, ci şi prin prisma tensiunii acumulate în lupta pentru cele două titluri mondiale.
 Avancronică Belgia 2013 !

Aparent, Sebastian Vettel are un avans liniştitor de 38 de puncte în faţa lui Kimi Raikkonen şi de 39 de puncte în faţa lui Fernando Alonso, însă Red Bull Racing are emoţii în special din cauza lui Lewis Hamilton.
După un început modest de sezon, britanicul a revenit în forţă şi a câştigat nu mai puţin de 74 de puncte în ultimele cinci curse, cu doar nouă mai puţine decât Vettel, pe baza progreselor înregistrate de Mercedes cu gestionarea pneurilor în ritm de cursă.
Dacă va conforma forma bună şi în Belgia, Hamilton are toate şansele să devină astfel principalul rival al lui Vettel în lupta pentru titlul mondial, deşi puţini se aşteptau la o asemenea situaţie înainte de începerea sezonului. Raikkonen şi Alonso vor încerca să limiteze daunele, însă niciunul dintre cei doi nu a fost capabil să lupte constant pentru victorii cu cei de la Red Bull şi Mercedes în ultimele cinci curse.

Lupta este una echilibrată inclusiv la constructori, acolo unde Mercedes s-a distanţat pe locul doi în faţa celor de la Ferrari şi Lotus, iar un nou pas pozitiv la Spa-Francorchamps ar putea propulsa echipa germană inclusiv în lupta pentru trofeu cu liderul Red Bull Racing.
Între timp, Force India şi McLaren Mercedes continuă lupta pentru locul cinci, iar Williams speră să surclaseze o echipă Sauber aflată în dificultate financiară după ce a obţinut în Ungaria primul său punct din acest sezon.

 STRATEGIILE PENTRU PNEURI

  Pirelli va aduce la Spa-Francorchamps pneuri medium şi hard, cele mai dure compoziţii din gamă, ca urmare a faptului că circuitul belgian este unul dintre cele mai rapide din calendar şi solicită intensiv cauciucurile, în special în virajul Eau Rouge. Producătorul italian de pneuri a refuzat să facă predicţii cu privire la numărul de opriri la boxe, mai ales că aceasta este doar a doua etapă în care piloţii vor avea la dispoziţie noile cauciucuri cu structura de anul trecut şi compoziţiile introduse la începutul anului.

INFORMAŢII METEO

Vremea pe circuitul de la Spa-Francorchamps este imprevizibilă, în special prin prisma poziţionării geografice. Datele preliminare arată că vineri şi sâmbătă cerul va fi parţial senin, iar temperatura maximă va fi de 25-26 de grade, însă piloţii ar putea avea nevoie de cauciucuri de ploaie pe parcursul cursei de duminică, când se anunţă precipitaţii.

REZULTATE ÎN ULTIMELE CINCI EDIŢII

McLaren şi Ferrari şi-au adjudecat câte două victorii în ultimele cinci ediţii ale Marelui Premiu al Belgiei.
Sezon Castigator
2012 Jenson Button (McLaren)
2011 Sebastian Vettel (Red Bull)
2010 Lewis Hamilton (McLaren)
2009 Kimi Raikkonen (Ferrari)
2008 Felipe Massa (Ferrari)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL BELGIEI

▶ Spa-Francorchamps este cel mai lung circuit din calendarul Formulei 1 (7.004 kilometri), dar şi unul dintre cele mai rapide, cu o viteză medie de 230 km/h;
▶ cu excepţia celor de la Red Bull în 2011 prin Sebastian Vettel, McLaren şi Ferrari au fost singurele echipe care au câştigat în Belgia începând din 1999;
▶ cinci dintre ultimele 11 curse de la Spa au fost câştigate de pilotul care a plecat din pole position;
▶ Kimi Raikkonen a ajuns la 27 de curse consecutive în care a terminat în puncte;
▶ Alonso a ajuns la 20 de curse de când nu a mai plecat din prima linie a grilei de start (Germania 2012). Ultimul pole al spaniolului pe circuit uscat datează din 2010.

PROGRAM

Marele Premiu al Belgiei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:
Eveniment Ziua Ora Transmisiune TV
Antrenamente 1 vineri, 23 august 11:00 DigiSport 1
Antrenamente 2 vineri, 23 august 15:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 24 august 12:00 DigiSport 1
Calificari sambata, 24 august 15:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 25 august 15:00 DigiSport 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu