joi, 6 iunie 2013

Avancronica Marelui Premiu al Canadei 2013 !

Formula1 ajunge la sfârşitul acestei săptămâni pe circuitul de la Montreal, care a oferit în 2011 cea mai lungă cursă din istoria competiţiei. Marele Premiu al Canadei este recunoscut pentru spectacolul din ultimii ani generat de ploaie şi de asfaltul destul de aderent care solicită intens pneurile, iar ediţia din acest an se anunţă cel puţin la fel de interesantă.
Avancronică F1 Canada !


Mercedes are toate motivele să fie optimistă după prima victorie din acest sezon obţinută cu două săptămâni în urmă pe circuitul de la Monaco cu ajutorul lui Nico Rosberg, mai ales că Lewis Hamilton are la rândul său un palmares impresionant: de la debutul în Formula 1 în 2007, britanicul a obţinut aici trei victorii şi trei pole position-uri. Rămâne însă de văzut dacă rivalii tradiţionali vor avea un cuvânt de spus pe circuitul care poartă numele regretatului Gilles Villeneuve.
Red Bull Racing nu a obţinut nicio victorie pe acest circuit, în timp ce Scuderia Ferrari nu a mai triumfat la Montreal din 2004. Nici cei de la Lotus nu pot fi însă excluşi din ecuaţie, mai ales în condiţiile în care Kimi Raikkonen este dornic de revanşa după unicul punct câştigat la Monaco din cauza incidentului cu Sergio Perez, în timp ce McLaren Mercedes speră să înregistreze noi progrese prin care să surclaseze Force India în lupta pentru locul cinci în clasamentul constructorilor.
Red Bull, Lotus si Ferrari spera sa-i opreasca pe cei de la Mercedes

CIRCUITUL DE LA MONTREAL

Montreal este un circuit semi-permanent caracterizat de o suprafaţă asfaltică destul de abrazivă şi de cinci zone de frânare violentă, elemente care vor contribui la o degradare rapidă a pneurilor. În plus. performanţa aerodinamică are un rol mai puţin important pe circuitul de la Montreal, în condiţiile în care tracţiunea este esenţială pentru obţinerea unui timp cât mai bun. Piloţii vor avea la dispoziţie două zone DRS pentru a impulsiona depăşirile. Prima zonă de activare începe cu 55 de metri înainte de intrarea în virajul 12 şi continuă pe tot parcursul liniei drepte până în zona de frânare dinaintea ultimei şicane, în timp ce a doua zonă de activare este chiar pe linia de start-sosire. Amplasarea foarte apropiată a celor două zone DRS a determinat FIA să aleagă un singur punct de detecţie pentru diferenţa de o secundă între doi piloţi, şi anume la ieşirea din virajul 10.

DATE GENERALE DESPRE CIRCUIT

Lungime tur 4361 metri
Numar tururi 70
Distanta totala 305.27 kilometri

STRATEGII PENTRU PNEURI

Pirelli va furniza pneuri de compoziţie supersoft şi medium pe parcursul acestei etape, iar producătorul italian anticipează că cei mai mulţi piloţi vor avea strategii cu două sau trei opriri la boxe. În plus, prin prisma configuraţiei circuitului, este posibil ca strategiile să se schimbe chiar în timpul cursei, în funcţie de evenimentele de pe circuit şi de vreme.

INFORMAŢII METEO


Vremea va avea un rol important în Marele Premiu al Canadei de la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit datelor furnizate de serviciul AccuWeather, ploaia îşi va face apariţia pe circuitul de la Montreal în curseul zilelor de vineri şi sâmbătă, iar duminică este de asemenea posibil să plouă. Deocamdată este incert dacă ploile vor sosi chiar în timpul evenimentelor oficiale de pe circuit, însă cel mai probabil vor influenţa desfăşurarea antrenamentelor şi calificărilor. Temperatura maximă de vineri va fi de numai 16 grade Celsius, pentru ca sâmbătă să crească la 21 de grade Celsius, iar duminică la 23 de grade Celsius.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Trei dintre ultimele cinci curse din Canada au fost câştigate de Hamilton, în condiţiile în care etapa nu a fost inclusă în calendarul competiţional în sezonul 2009.
Sezon Castigator
2012 Lewis Hamilton (McLaren)
2011 Jenson Button (McLaren)
2010 Lewis Hamilton (McLaren)
2008 Robert Kubica (BMW-Sauber)
2007 Lewis Hamilton (McLaren)

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL CANADEI

▶ Hamilton a câştigat fiecare Mare Premiu al Canadei în care a trecut linia de sosire (2007, 2010 şi 2012) şi a obţinut trei pole position-uri (2007, 2008, 2010);
▶ McLaren a câştigat ultimele trei curse din Canada şi patru dintre ultimele cinci ediţii;
▶ Red Bull Racing nu a câştigat niciodată pe circuitul de la Montreal, în timp ce ultima victorie a Scuderiei Ferrari datează din 2004;
▶ începând din sezonul 2000, pilotul care a plecat din pole position a câştigat cursa de numai patru ori;
▶ Force India aniversează la Montreal 100 de curse în Formula;
▶ dacă va termina în puncte, Kimi Raikkonen va egala recordul de 24 de curse consecutive în puncte deţinut de Michael Schumacher din 2003.

PROGRAM

Marele Premiu al Canadei va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:
Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 7 iunie 17:00 DigiSport 2
Antrenamente 2 vineri, 7 iunie 21:00 DigiSport 1
Antrenamente 3 sambata, 8 iunie 17:00 DigiSport 2
Calificari sambata, 8 iunie 20:00 DigiSport 1
Cursa duminica, 9 iunie 21:00 DigiSport 1

Sursa : www.automarket.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu