duminică, 21 aprilie 2013

Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al statului Bahrain!

Marele Premiu al statului Bahrain a oferit unul dintre cele mai spectaculoase starturi din Formula 1 din ultima perioadă, după ce Nico Rosberg, Sebastian Vettel şi Fernando Alonso au oferit dueluri incitante în primele tururi.
Vettel a câştigat Marele Premiu al statului Bahrain!


Devansat după primele viraje de Alonso, Vettel şi-a recăpătat rapid al doilea loc şi a devenit lider în turul trei după ce l-a depăşit pe Rosberg. Pilotul echipei Red Bull Racing s-a distanţat rapid de german, care din cauza unui ritm mai slab de cursă caracterestic monopostului Mercedes în acest debut de sezon a pierdut constant poziţii în pluton.
Alonso se anunţa astfel principalul său rival în lupta pentru victorie, însă pilotul Scuderiei Ferrari a intrat prematur la boxe după ce sistemul DRS a rămas blocat în poziţia activă. Defecţiunea tehnică a persistat însă, iar spaniolul a revenit la boxe după numai patru tururi şi nu a mai putut folosi sistemul DRS în restul cursei.

Lotus, ARTIZANII STRATEGIILOR LA BOXE

Am plănuit de vineri să facem doar două opriri şi strategia a funcţionat bine. Nu am avut un parcurs bun în primele două tururi, dar după primul schimb de pneuri am revenit puternic, aşa că până la urmă am avut o cursă bună.
Kimi Raikkonen
Locul 2 in Bahrain
Situaţia l-a avantajat decisiv pe Vettel, care printr-un ritm de cursă foarte bun cu pneuri hard a câştigat cursa fără emoţii la capătul unei strategii cu trei opriri la boxe, dar mai ales pe cei doi piloţi ai echipei Lotus. Plecaţi doar de pe locurile nouă şi 11, Kimi Raikkonen şi Romain Grosjean au ocupat celelalte locuri pe podium datorită unor strategii eficiente pentru schimbarea pneurilor. La fel ca şi în primele curse ale anului, Raikkonen a gestionat mai bine pneurile şi a fost capabil să efectueze doar două opriri la boxe, în timp ce Grosjean a optat pentru trei treceri pe la standuri, dar a concurat în ultimele două stinturi cu pneuri medium.

PERFORMANŢĂ MAJORĂ PENTRU DI RESTA

Acest lucru i-a permis să fie constant mai rapid şi să-l depăşească pe finalul cursei pe Paul di Resta, obţinând primul podium din acest sezon după ce a primit un şasiu nou de la Lotus în urma rezultatelor modeste din primele trei curse. Scoţianul a avut parte de una dintre cele mai bune curse din carieră şi a ocupat locul patru, fiind alături de Raikkonen singurul care a efectuat doar două opriri la boxe.
În primele trei curse am fost constanţi, dar nu chiar acolo unde vrem să fim. Am muncit mult la monopost şi astăzi totul a decurs bine. Strategia noastră a fost diferită de a tuturor celorlalţi şi sunt foarte mulţumit să fiu aici pe podium, la fel ca anul trecut.
Punctul decisiv pentru Grosjean a fost de asemenea startul, când pilotul echipei Force India l-a depăşit pe un Felipe Massa care a terminat doar pe locul 15 după ce nu mai puţin de patru opriri la boxe, dintre care două au fost provocate de dejantarea pneului dreapta-spate.
Cel mai probabil, monopostul a fost dezechilibrat şi în urma unui acroşaj cu Adrian Sutil din startul cursei, incodent în urma căruia cel de-al doilea pilot Force India a terminat doar pe locul 13 după ce plecase de pe poziţia a şasea a grilei de start.
Plecat doar de pe locul nouă al grilei de start în urma retrogradării din calificări, Lewis Hamilton a avut parte de o cursă bună în care a efectuat depăşiri în pluton şi a terminat pe poziţia a cincea după ce a trecut pe final de Seergio Perez.
Mexicanul s-a remarcat însă prin duelurile spectaculoase cu coechipierul său de la McLaren, Jenson Button. Cei doi s-au acroşat uşor de nu mai puţin de trei ori, însă amândoi au continuat cursa, cu britanicul terminând doar pe locul 10.

WEBBER ŞI ROSBERG, INVESTIGAŢI DE COMISARI

Nu la fel de curate au fost însă duelurile dintre Mark Webber şi Rosberg. Al doilea pilot al echipei Red Bull Racing a reuşit să rămână în faţa germanului după un acroşaj uşor, însă incidentul va fi analizat de comisari după cursă şi există posibilitatea ca cel puţin unul dintre ei să fie retrogradaţi pe grila de start a cursei următoare din Spania.

UPDATE: Webber a primit o mustrare scrisă din partea comisarilor pentru producerea incidentului în care a fost implicat şi Rosberg, însă îşi păstrează poziţia a şaptea.
Webber a terminat pe şapte, în timp ce Rosberg s-a mulţumit doar cu locul nouă, între cei doi intercalându-se Alonso. Fără posibilitatea de a utiliza sistemul DRS, spaniolul a revenit pe locul 13 după a doua oprire la boxe, dar a urcat până pe locul nouă după o cursă de recuperare.

WILLIAMS, DIN NOU FĂRĂ PUNCTE

Williams rămâne singura echipă tradiţională care nu a câştigat puncte în primele patru curse ale sezonului, după ce Pastor Maldonado şi Valtteri Bottas au terminat pe 11 şi, respectiv, 15. Între timp, Caterham a reuşit performanţa să termine cu Charles Pic pe locul 17 în faţa lui Esteban Gutierrez de la Sauber, care a plecat de pe ultima poziţie a grilei de start.
Singurul abandon al cursei a fost trecut în dreptul lui Jean-Eric Vergne de la Toro Rosso, iar învingătorul Vettel a stabilit şi cel mai bun timp în cursă după ce a fost cronometrat cu 1:36.961 în turul 55.

BAHRAIN - REZULTATE CURSA:

 1.  Vettel         Red Bull-Renault      1h36:26.945s
 2.  Raikkonen      Lotus-Renault              +  9.1s
 3.  Grosjean       Lotus-Renault             +  19.5s
 4.  Di Resta       Force India-Mercedes      +  21.7s
 5.  Hamilton       Mercedes                  +  35.2s
 6.  Perez          McLaren-Mercedes          +  35.9s
 7.  Webber         Red Bull-Renault          +  37.2s
 8.  Alonso         Ferrari                   +  37.5s
 9.  Rosberg        Mercedes                  +  41.1s
10.  Button         McLaren-Mercedes          +  46.6s
11.  Maldonado      Williams-Renault        +  1m06.4s
12.  Hulkenberg     Sauber-Ferrari          +  1m12.9s
13.  Sutil          Force India-Mercedes    +  1m16.7s
14.  Bottas         Williams-Renault        +  1m21.5s
15.  Massa          Ferrari                 +  1m26.3s
16.  Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari        +  1 lap
17.  Pic            Caterham-Renault          +  1 lap
18.  Gutierrez      Sauber-Ferrari            +  1 lap
19.  Bianchi        Marussia-Cosworth         +  1 lap
20.  Chilton        Marussia-Cosworth         +  1 lap
21.  van der Garde  Caterham-Renault         +  2 laps                 

Not classified/retirements: Driver Team On lap

Vergne         Toro Rosso-Ferrari          16

Fastest lap: Vettel, 1m36.961s

World Championship standings, round 4: Drivers: Constructors: 
 1.  Vettel         77        1.  Red Bull-Renault          109
 2.  Raikkonen      67        2.  Lotus-Renault              93
 3.  Hamilton       50        3.  Ferrari                    77
 4.  Alonso         47        4.  Mercedes                   64
 5.  Webber         32        5.  Force India-Mercedes       26
 6.  Massa          30        6.  McLaren-Mercedes           23
 7.  Grosjean       26        7.  Toro Rosso-Ferrari          7
 8.  Di Resta       20        8.  Sauber-Ferrari              5
 9.  Rosberg        14       
10.  Button         13       
11.  Perez          10       
12.  Ricciardo       6       
13.  Sutil           6       
14.  Hulkenberg      5       
15.  Vergne          1 
 
Sursa : www.automarket.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu