duminică, 25 noiembrie 2012

Sebastian Vettel este noul campion mondial al Formulei 1 in 2012 !

Speranţele lui Fernando Alonso pentru o cursă haotică pe ploaie la Interlagos s-au împlinit, însă acest lucru nu a fost suficient pentru ca pilotul Scuderiei Ferrari să cucerească titlul mondial în acest sezon.

Condimentată cu câteva reprize de ploaie slabă, ultima cursă de Formula 1 din acest an a oferit un spectacol greu de egalat în care Jenson Button a obţinut victoria pentru McLaren.
Sebastian Vettel este campionul sezonului 2012 în Formula 1!

Britanicul a avut inspiraţia de a rămâne pe circuit la prima apariţie a ploii, iar ulterior a profitat la maxim de un acroşaj între Lewis Hamilton şi Nico Hulkenberg pentru prima poziţie. Pilotul echipei Force India a avut şansa unei victorii istorice pentru Force India, însă în încercarea de a trece de britanic a derapat în primul viraj şi a lovit monopostul McLaren.
Button a avut de îndeplinit o simplă formalitate pentru a trece primul linia de sosire sub Safety Car, după ce Paul di Resta a lovit monopostul de zid pe linia de start-sosire.

VETTEL, CAMPION ÎN CIUDA PLOILOR ŞI A DEFECŢIUNILOR TEHNiCE


Incidentul Hamilton - Hulkenberg, dar şi o depăşire spectaculoasă la start în faţa lui Felipe Massa şi Mark Webber, l-au ajutat pe Alonso să termine pe locul doi, însă acest lucru nu a fost suficient pentru ca spaniolul să cucerească titlul, întrucât Sebastian Vettel a ocupat locul şase.

Germanul a ratat startul, a fost lovit de Bruno Senna în primul tur şi a coborât pe ultima poziţie, pilotând tot restul cursei cu o defecţiune la sistemul de evacuare.
Totuşi, el a revenit spectaculos până în zona poziţiei a opta şi a fost primul care a decis să utilizeze pneurile intermediare în ultima treime a cursei. Chiar dacă mecanicii nici măcar nu erau pregătiţi pentru această schimbare de strategie, Vettel a încheiat cursa pe locul şase, cu trei puncte peste Alonso în clasamentul general.
Cu această ocazie, Vettel a devenit la vârsta de 25 de ani şi 145 de zile cel mai tânăr triplu campion mondial din istoria Formulei 1, depăşind recordul stabilit de regretatul Ayrton Senna în 1991 la vârsta de 31 de ani şi 227 de zile.
Ultima poziţie pe podium i-a revenit lui Felipe Massa, în timp ce Mark Webber a salvat locul patru pentru Red Bull în faţa lui Hulkenberg, care în ciuda acroşajului cu Hamilton şi a unei penalizări de tip drive-through a obţinut locul cinci.

FINAL DE CARIERA PENTRU SCHUMACHER

În drumul spre locul şase, Vettel l-a depăşit pe final pe Michael Schumacher, care a reuşit astfel să câştige şase puncte la ultima sa cursă în Formula 1. Cea de-a doua carieră a lui Schumacher în Formula 1 a început în 2010 şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei sezoane în care singura performanţă majoră a fost un podium obţinut în acest an în Marele Premiu al Europei de la Valencia. Septuplul campion mondial a mai obţinut în 2012 şi un pole position pe circuitul de la Monaco, însă acesta nu a fost luat în considerare în statisticile oficiale din cauza unei penalizări de cinci poziţii pe grila de start. Pe parcursul celor trei ani, Schumacher a câştigat doar 197 de puncte, cele mai puţine fiind obţinute în 2012: 49.

CATERHAM SMULGE LOCUL 10 LA CONSTRUCTORI

Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), Kamui Kobayashi (Sauber) şi Kimi Raikkonen (Lotus) au ocupat ultimele poziţii care au adus puncte, iar Vitaly Petrov a terminat pe poziţia a 11-a pentru Caterham. Echipa patronată de Tony Fernandes a obţinut astfel cel mai bun rezultat din istorie şi a terminat sezonul pe locul 10 în clasamentul constructorilor, ultima recompensat cu bani de Bernie Ecclestone.
Rusul, care cel mai probabil s-a aflat la ultima cursa în Formula 1, l-a depăşit însă cu mare uşurinţă pe Charles Pic (Marussia) în momentul în care amândoi au fost ajunşi din urmă de Fernando Alonso, lucru care a condus la speculaţii ca francezul s-a dat intenţionat la o parte pentru că a semnat deja cu Caterham pentru anul viitor.

HAMILTON, ABANDON LA ULTIMA CURSA PENTRU MCLAREN

Hamilton a fost unul dintre cei cinci piloţi care au abandonat pe parcursul cursei, astfel că britanicul şi-a încheiat cariera la McLaren într-un mod nefericit înainte de plecarea la Mercedes, în ciuda faptuilui ca a plecat din pole position şi a fost lider până la începerea mai puternică a ploii. Cu toate acestea, Hamilton a reuşit să stabilească cel mai bun timp în cursă în turul 38, când a fost coronometrat cu 1:18.069. În afara britanicului au mai abandonat Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Senna şi Sergio Perez.
Hamilton părăseşte McLaren la capătul unei aventuri de şase sezoane în care a câştigat un titlu mondial în 2008 şi a terminat pe locul doi în sezonul de debut. Ultimele patru sezoane au fost însă mai puţin prolifice în contextul dominaţiei autoritare a lui Sebastian Vettel, britanicul ocupând doar locurile patru sau cinci.

CINE PLEACĂ DIN FORMULA 1?

Este posibil ca Marele Premiu al Braziliei să fie ultima cursă în Formula 1 pentru piloţi precum Kamui Kobayashi, Bruno Senna, Heikki Kovalainen, Vitaly Petrov sau Pedro de la Rosa, întrucât niciunul dintre ei nu are încă un contract valabil pentru 2013.
De asemenea, este posibil ca acesta să fie ultimul Mare Premiu pentru HRT, echipă care la finalul cursei şi-a concediat toţi angajaţii din cauza dificultăţilor financiare şi aşteaptă un investitor salvator până în 30 noiembrie, ziua în care echipa trebuie să plătească taxa de participare în Formula 1 pentru 2013 în valoare de 500.000 de dolari.

BRAZILIA - REZULTATE CURSA:

 1.  Button        McLaren-Mercedes           1h45:22.656
 2.  Alonso        Ferrari                    +     2.754
 3.  Massa         Ferrari                    +     3.615
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +     4.936
 5.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +     5.708
 6.  Vettel        Red Bull-Renault           +     9.453
 7.  Schumacher    Mercedes                   +    11.900
 8.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    28.600
 9.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    31.200
10.  Raikkonen     Lotus-Renault              +     1 lap
11.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 lap
12.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 lap
13.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
14.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 lap
15.  Rosberg       Mercedes                   +     1 lap
16.  Glock         Marussia-Cosworth          +    2 laps
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +    2 laps
18.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +    2 laps
19.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    3 laps

Fastest lap: Hamilton, 1:18.069

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Hamilton      McLaren-Mercedes             55
Grosjean      Lotus-Renault                6
Maldonado     Williams-Renault             2
Senna         Williams-Renault             1
Perez         Sauber-Ferrari               1


World Championship standings, round 20: Drivers: Constructors: 
 1.  Vettel       281        1.  Red Bull-Renault          460
 2.  Alonso       278        2.  Ferrari                   400
 3.  Raikkonen    207        3.  McLaren-Mercedes          378
 4.  Hamilton     190        4.  Lotus-Renault             303
 5.  Button       188        5.  Mercedes                  142
 6.  Webber       179        6.  Sauber-Ferrari            126
 7.  Massa        122        7.  Force India-Mercedes      109
 8.  Grosjean      96        8.  Williams-Renault           76
 9.  Rosberg       93        9.  Toro Rosso-Ferrari         26
10.  Perez         66       
11.  Hulkenberg    63       
12.  Kobayashi     60       
13.  Schumacher    49       
14.  Di Resta      46       
15.  Maldonado     45       
16.  Senna         31       
17.  Vergne        16       
18.  Ricciardo     10       
Sursa : www.automarket.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu