duminică, 23 septembrie 2012

Vettel a castigat Marele Premiu al statului Singapore 2012 !

 Sebastian Vettel a obţinut duminică pe circuitul Marina Bay din Singapore a doua victorie din acest sezon şi a devenit principalul rival al lui Fernando Alonso în lupta pentru titlul mondial.

Plecat de pe poziţia a treia a grilei, pilotul echipei Red Bull Racing l-a depăşit pe Pastor Maldonado la start şi ulterior a profitat de abandonul suferit de liderul Lewis Hamilton pentru a trece fără emoţii linia de sosire din postura de învingător.
Jenson Button a urcat pe a doua treaptă a podiumului după o cursă copiată la indigo după Vettel, întrucât l-a depăşit pe Maldonado la start şi ulterior a profitat de abandonul coechipierului său. Singurul moment delicat s-a petrecut în turul 38 în momentul în care Safety Car-ul era prezent pe circuit după un accident suferit de Narain Karthikeyan, când Button a evitat în ultima clipă un acroşaj cu Vettel.
Coborât pe locul patru după start, Maldonado a efectuat o intrare suplimentare la boxe în momentul intrării Safety Car-ului pe circuit şi căzuse pe locul 10, însă nu a mai ajuns la linia de sosire întrucât s-a retras la boxe din cauza unei defecţiuni la sistemul hidraulic.
Vettel a câştigat Marele Premiu din Singapore!

HAMILTON, TRĂDAT DE CUTIA DE VITEZE

Lewis Hamilton a făcut o cursă perfectă până în turul 23, reuşind să-şi construiască un avans confortabil în faţa lui Vettel şi să rămână lider după prima intrare la boxe. Totuşi, pilotul echipei McLaren a fost nevoit să tragă monopostul pe dreapta în urma unei defecţiuni la cutia de viteze, iar inginerul său de cursă a dezvăluit prin radio că problema tehnică fusese observată de echipă încă de sâmbătă.
Cel mai probabil, McLaren a refuzat să înlocuiască componenta pentru a evita o penalizare de cinci poziţii pe grila de start, însă abandonul are repercursiuni majore în lupta pentru titlu, întrucât diferenţa faţă de liderul Alonso a crescut de la 37 la 52 de puncte.
Abandonul suferit de Hamilton şi strategia eronată a lui Maldonado i-au permis lui Alonso să termine pe ultima treaptă a podiumului, în ciuda faptului că a plecat de pe locul cinci al grilei şi nu a efectuat nicio depăşire. Pilotul Scuderiei Ferrari rămâne astfel lider detaşat în clasamentul general după o cursă în care nu a avut la dispoziţie un monopost competitiv. La fel de mult a profitat şi Paul di Resta, care a obţinut cea mai bună clasare din carieră în Formula 1 după ce a terminat pe locul patru.

GREŞEALĂ DE ÎNCEPĂTOR PENTRU SCHUMACHER

Strategia lui Nico Rosberg de a începe cursa cu pneuri soft a dat roade, întrucât germanul a terminat pe locul cinci. Nu la fel de norocos a fost însă coechipierul său Michael Schumacher, care a abandonat în turul 39 după ce a frânat prea târziu într-un viraj şi l-a lovit violent din spate pe Jean-Eric Vergne, aflat în acel moment într-un duel cu Sergio Perez. Septuplul campion mondial va fi investigat după cursă de comisari, mai ales că a generat şi abandonul pilotului Toro Rosso.

Dupa rezultatele modeste din calificări, Lotus a obţinut locurile şase şi şapte prin Kimi Raikkonen şi Romain Grosjean. Grosjean a fost însă mai bine clasat decât coechipierul său până spre finalul cursei, când Lotus a apelat la ordine de echipa pentru a-i permite lui Raikkonen să câştige mai multe puncte şi să rămână astfel în cursa pentru titlul mondial.
La rândul său, Felipe Massa a avut parte de o cursă de recuperare spectaculoasă. Plecat doar de pe locul 13, brazilianul a coborât pe ultima poziţie după ce a fost nevoit să oprească în primul tur cu o pană, însă numeroasele abandonuri şi depăşirile efectuate în a doua parte a cursei i-au permis să termine cursa pe locul opt, în faţa lui Daniel Ricciardo de la Toro Rosso.
 Ultimul punct pus în joc a fost câştigat de Mark Webber, care a pierdut trei poziţii fata de start, a efectuat trei opriri la boxe în loc de două ca majoritatea rivalilor şi va fi de asemenea investigat de comisari după cursă pentru un incident cu Kamui Kobayashi.

Sauber nu a reuşit să puncteze, în timp ce Timo Glock a obţinut cel mai bun rezultat din istoria echipei Marussia după ce a terminat cursa pe locul 12, chiar între Sergio Perez (locul 11) şi Kobayashi (13).
Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Nico Hulkenberg, care a fost cronometrat cu 1:51.033 în turul 52. Marele Premiu al statului Singapore s-a încheiat după numai 59 dintre cele 61 de tururi programate din cauza atingerii limitei maxime de două ore pentru o cursă.

Singapore - Rezultate cursă:

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           2h00:26.144
 2.  Button        McLaren-Mercedes           +     8.959
 3.  Alonso        Ferrari                    +    15.227
 4.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    19.063
 5.  Rosberg       Mercedes                   +    34.759
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    35.700
 7.  Grosjean      Lotus-Renault              +    36.600
 8.  Massa         Ferrari                    +    42.800
 9.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    45.800
10.  Webber        Red Bull-Renault           +    47.100
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +    50.600
12.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 lap
13.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 lap
14.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +     1 lap
15.  Pic           Marussia-Cosworth          +     1 lap (*)
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 lap
17.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 lap
18.  Senna         Williams-Renault           +    2 laps
19.  Petrov        Caterham-Renault           +    2 laps

Fastest lap: Hulkenberg, 1:51.033
(*) Pending 20-second penalty

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Vergne        Toro Rosso-Ferrari           41
Schumacher    Mercedes                     41
Maldonado     Williams-Renault             41
Karthikeyan   HRT-Cosworth                 33
Hamilton      McLaren-Mercedes             25


World Championship standings, round 14: Drivers: Constructors: 
 1.  Alonso       194        1.  Red Bull-Renault          298
 2.  Vettel       165        2.  McLaren-Mercedes          261
 3.  Raikkonen    149        3.  Ferrari                   245
 4.  Hamilton     142        4.  Lotus-Renault             231
 5.  Webber       133        5.  Mercedes                  136
 6.  Button       119        6.  Sauber-Ferrari            100
 7.  Rosberg       93        7.  Force India-Mercedes       75
 8.  Grosjean      82        8.  Williams-Renault           54
 9.  Perez         65        9.  Toro Rosso-Ferrari         14
10.  Massa         51       
11.  Di Resta      44       
12.  Schumacher    43       
13.  Kobayashi     35       
14.  Hulkenberg    31       
15.  Maldonado     29       
16.  Senna         25       
17.  Vergne         8       
18.  Ricciardo      6       
Sursa : www.automarket.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu