duminică, 23 noiembrie 2014

Dubla victorie pentru Hamilton in Abu Dhabi !

 Englezul Lewis Hamilton a încheiat cu stil sezonul 2014 al Formulei 1 pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi, acolo unde a obţinut a 11-a victorie a anului. Britanicul avea nevoie doar de un loc doi pentru a deveni campion indiferent de rezultatul coechipierului său Nico Rosberg, însă a impresionat printr-unul dintre cele mai bune starturi din acest sezon. Plecat de pe locul doi, Hamilton a ţâşnit pe lângă german şi a preluat conducerea cursei înainte de intrarea în primul viraj. Ulterior, britanicul a menţinut un avans de aproximativ două secunde care a rămas constant inclusiv după prima serie de opriri la boxe.



Speranţele lui Rosberg la titlul mondial s-au năruit însă începând cu turul 25, atunci când a înregistrat o defecţiune la sistemul ERS. Germanul a pierdut aproximativ trei secunde pe tur din cauza acestei probleme, însă mici semne de întrebare au început să apară şi cu privire la Hamilton când acesta a micşorat ritmul cu aproximativ două secunde pe tur. Hamilton a fost primul dintre cei doi care a intrat pentru a doua oară la boxe şi a revenit pe circuit chiar în spatele coechipierului său, pe care l-a depăşit însă cu uşurinţă şi ulterior a revenit la ritmul obişnuit de cursă.


Frustrarea lui Rosberg pentru perspectiva de a pierde titlul a devenit evidentă în ultima parte a cursei, când şi-a întrebat insistent inginerul ce trebuie să facă pentru a termina pe locul cinci, cel care i-ar fi oferit trofeul în cazul unui abandon al britanicului. "Ce naiba înseamnă asta, ce trebuie să fac?", a fost una dintre replicile sale. În ultimele 10 tururi ale cursei, victoria lui Hamilton a fost ameninţată de Felipe Massa, care a plecat de pe locul patru al grilei de start, l-a depăşit la start pe Valtteri Bottas şi a reuşit să aibă o strategie mai bună, întrucât a utilizat pneuri supersoft în ultimul stint, spre deosebire de cauciucurile soft ale rivalilor. Totuşi, brazilianul nu a reuşit să recupereze decât opt secunde din cele 11 care îl despărţeau de britanic, astfel că s-a mulţumit doar cu locul doi. "Nu-mi vine să cred!", a fost prima reacţie a noului campion mondial la trecerea liniei de sosire.
Între timp, Rosberg a fost nevoit să încetinească şi mai mult, însă a refuzat indemnul echipei de a retrage monopostul la boxe şi a încheiat cursa doar pe locul 14, nu înainte de a fi depăşit cu un tur din urmă de Hamilton.

Podium dublu pentru Williams

Williams a terminat cu ambii piloţi pe podium. Massa a obţinut al treilea podium al sezonului şi cel mai bun rezultat personal din acest an în faţa coechipierului său, care a reuşit să recupereze poziţiile pierdute la start printr-un prim stint semnificativ mai lung decât cel al rivalilor săi. Rezultatul asigură echipei britanice locul trei în clasamentul constructorilor, o performanţă remarcabilă după ce cu un an în urmă ocupase doar poziţia a nouă. Daniel Ricciardo a fost însă revelaţia cursei. Plecat din pitlane ca urmare a excluderii din calificări din motive tehnice, australianul a început cursa cu o strategie opusă cu pneuri soft, a depăşit câţiva piloţi şi a rămas cel mai mult pe circuit, ajungând astfel până pe locul patru înainte de prima intrare la boxe. De acolo, misiunea sa a fost semnificativ mai uşoară şi a ocupat în final locul patru cu un avans consistent în faţa lui Jenson Button.
În ceea ce ar putea fi ultima sa cursă în Formula 1, britanicul a fost implicat în câteva dueluri spectaculoase, cel mai interesant fiind cel cu Fernando Alonso, în faţa căruia a reuşit să se apare pe linia dreaptă înainte de a fi depăşit în următorul viraj. Pilotul echipei McLaren Mercedes a fost însă avantajat de o strategie mai bună şi a terminat pe cinci în faţa celor doi piloţi de la Force India, Nico Hulkenberg şi Sergio Perez, care au optat pentru o strategie similară cu Ricciardo, dar care nu au reuşit să învingă McLaren în lupta pentru locul cinci în clasamentul constructorilor.
În ciuda faptului că a avut o tactică asemănătoare cu cea a lui Ricciardo, Vettel şi-a încheiat cariera la Red Bull Racing cu un loc opt, nu înainte însă de a-l depăşi pe circuit chiar pe pilotul pe care îl va înlocui la Ferrari, Fernando Alonso. Coechipierul său Kimi Raikkonen a ocupat ultimul loc în top 10, astfel că Scuderia a obţinut şase puncte în etapa finală a campionatului.
Aflat de asemenea în pericol să-şi încheie prematur cariera în Formula 1, Kevin Magnussen a terminat pe 11 pentru McLaren în faţa lui Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), Romain Grosjean (Lotus) şi Rosberg, în timp ce Sauber a ocupat locurile 15 şi 16 prin Esteban Gutierrez şi Adrian Sutil, aflaţi probabil de asemenea la ultimele lor curse în Marele Circ.
Ultima poziţie i-a revenit debutantului Will Stevens, în timp ce coechipierul său de la Caterham, Kamui Kobayashi, a abandonat cu 12 tururi înainte de final, la fel ca şi Pastor Maldonado (Lotus) şi Daniil Kvyat (Toro Rosso). Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Ricciardo, care a fost cronometrat cu 1:44.464 în turul 50.

Abu Dhabi - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa
1 Lewis Hamilton Mercedes
2 Felipe Massa Williams/Mercedes
3 Valtteri Bottas Williams/Mercedes
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault
5 Jenson Button McLaren/Mercedes
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes
7 Sergio Perez Force India/Mercedes
8 Sebastian Vettel Red Bull/Renault
9 Fernando Alonso Ferrari
10 Kimi Raikkonen Ferrari
11 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault
13 Romain Grosjean Lotus/Renault
14 Nico Rosberg Mercedes
15 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari
16 Adrian Sutil Sauber/Ferrari
17 Will Stevens Caterham/Renault
- Kamui Kobayashi Caterham/Renault
- Pastor Maldonado Lotus/Renault
- Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault

Clasament final piloti:

Loc Pilot Echipa
1 Lewis Hamilton 384
2 Nico Rosberg 317
3 Daniel Ricciardo 238
4 Valtteri Bottas 186
5 Sebastian Vettel 167
6 Fernando Alonso 161
7 Felipe Massa 134
8 Jenson Button 126
9 Nico Hulkenberg 96
10 Sergio Perez 59
11 Kevin Magnussen 55
12 Kimi Raikkonen 55
13 Jean-Eric Vergne 22
14 Romain Grosjean 8
15 Daniil Kvyat 8
16 Pastor Maldonado 2
17 Jules Bianchi 2
18 Adrian Sutil 0
19 Marcus Ericsson 0
20 Esteban Gutierrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0
23 Will Stevens 0

Clasament final constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 701
2 Red Bull/Renault 405
3 Williams/Mercedes 320
4 Ferrari 216
5 McLaren/Mercedes 181
6 Force India/Mercedes 155
7 Toro Rosso/Renault 30
8 Lotus/Renault 10
9 Marussia/Ferrari 2
10 Sauber/Ferrari 0
11 Caterham/Renault 0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu