duminică, 14 aprilie 2013

Alonso a castigat marele premiul al Chinei 2013 !

Fernando Alonso a obţinut duminică prima victorie pentru Scuderia Ferrari de la Marele Premiu al Germaniei din luna iulie a anului trecut, la capătul unei curse din China în care depăşirile efectuate în primele tururi au fost decisive.
Alonso a câştigat Marele Premiu al Chinei !


Pilotul Scuderiei a avut un start excelent în care l-a depăşit pe Kimi Raikkonen, iar apoi a trecut de liderul Lewis Hamilton în turul cinci în tandem cu coechipierul său Felipe Massa.
Chiar dacă ulterior a cedat temporar prima poziţie în fata piloţilor care au mizat pe o strategie opusă a pneurilor, Alonso a revenit pe primul loc şi a avut un final de cursă fără emoţii, după ce l-a depăşit în prealabil şi pe Vettel.
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Raikkonen şi Hamilton. Pilotul echipei Lotus a ratat startul şi a pierdut două poziţii la start, însă finlandezul a fost capabil să revină de pe locul patru şi să-şi adjudece poziţia doua. Plecat din pole position, Hamilton s-a mulţumit în cele din urmă cu locul trei ca urmare a depăşirilor efectuate de Alonso şi Raikkonen, însă ultimele cinci tururi au fost cu adevărat dramatice.

Până la urmă cred că este un rezultat bun. Evident, vrem să câştigăm, dar punctele sunt bune şi vom încerca să ne descurcăm mai bine data viitoare. Am avut un start prost, dar ulterior monopostul Lotus s-a comportat bine.
Kimi Raikkonen
Locul doi in cursa
Britanicul a fost atacat de Sebastian vettel, care a început cursa de pe locul nouă cu pneuri medium pe o strategie opusă şi a fost cu peste trei secunde mai rapid în ultimul stint efectuat cu softuri. În cele din urmă, triplul campion mondial s-a mulţumit cu locul patru la numai două zecimi de secundă de Hamilton, în timp ce Jenson Button a terminat pe locul cinci pentru McLaren după o strategie asemănătoare cu a lui Vettel, dar cu numai două opriri la boxe.

MASSA NU A PROFITAT DE STARTUL EXCELENT

Chiar dacă a avut un start excelent în care a ajuns pe locul doi în turul cinci, Felipe Massa nu a reuşit să ţină pasul cu oechipierul său şi a ocupat în final locul şase, în faţa unui Daniel Ricciardo care a făcut de asemenea o cursă foarte bună la volanul unui Toro Rosso şi şi-a conservat poziţia de pe grila de start.
Force India şi-a trecut în cont patru puncte prin Paul di Resta, care a terminat în faţa lui Romain Grosjean (Lotus) şi Nico Hulkenberg (Sauber), ultimul nereuşind să profite de strategia similară cu cea adoptată de Vettel şi Button.

GHINIONUL LUI WEBBER CONTINUĂ

În zona punctelor ar fi putut termina şi Mark Webber, care după excluderea din calificări a ales să plece din pitlane cu pneuri soft. Australianul a revenit la boxe în turul doi pentru a se echipa cu pneuri medium şi a concura la un moment dat chiar pe locul 10 în faţa lui Vettel. Un acroşaj cu Jean-Eric Vergne de la "sora" Toro Rosso l-a forţat să intre la boxe, însă mecanicii nu au fixat bine pneul dreapta-spate, iar acesta s-a desprins ulterior de pe monopost. Inevitabil, Webber a fost nevoit să abandoneze, în timp ce trei-patru piloţi au fost la un pas să lovească cauciucul care s-a plimbat nestingherit pe circuit câteva secunde.
UPDATE: Webber a fost penalizat cu trei poziţii pe grila de start a Marelui Premiu al statului Bahrain, întrucât comisarii de cursă au considerat că este vinovat de producerea incidentului.

ALŢI NOUĂ PILOŢI AR PUTEA FI PENALIZAŢI

Rezultatele Marelui Premiu al Chinei nu sunt încă definitivate, întrucât Vettel, Webber, Raikkonen, Button, Grosjean, Valtteri Bottas (Williams), Ricciardo şi Max Chilton (Marussia) vor fi investigaţi de comisarii de cursă pentru utilizarea sistemului DRS sub steag galben şi riscă să fie penalizaţi cu câteva secunde în clasamentul cursei.
UPDATE: Niciunul dintre piloţii acuzaţi că au folosit sistemul DRS sub drapel galben nu a fost penalizat. Cel mai probabil, decizia a fost luată ca urmare a faptului că sistemul de telemetrie care face legătura între centrul de control al FIA şi monoposturi nu a funcţionat niciun în China, aşa cum s-a întâmplat şi în Australia şi Malaysia.
În plus, Esteban Guttierez (Sauber) va fi de asemenea investigat pentru producerea unui incident şi riscă retrogradarea pe grila cursei următoare după ce l-a lovit din spate pe Adrian Sutil (Force India), ambii piloţi fiind nevoiţi să abandoneze.
UPDATE: Guttierez a fost penalizat cu cinci poziţii pe grila de start a Marelui Premiu al statului Bahrain.
Pe lângă Guttierez, Sutil şi Webber, un alt abandon a fost trecut în dreptul lui Nico Rosberg, care s-a retras la boxe după ce a intrat de două ori pentru schimbul de pneuri într-un interval de numai câteva tururi. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Vettel, care a fost cronometrat cu 1:36.808 în turul 53.

CHINA - REZULTATE CURSĂ:

 1.  Alonso         Ferrari                    1h36:26.945
 2.  Raikkonen      Lotus-Renault              +    10.100s
 3.  Hamilton       Mercedes                   +    12.300s
 4.  Vettel         Red Bull-Renault           +    12.500s
 5.  Button         McLaren-Mercedes           +    35.200s
 6.  Massa          Ferrari                    +    40.800s
 7.  Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari         +    42.600s
 8.  Di Resta       Force India-Mercedes       +    51.000s
 9.  Grosjean       Lotus-Renault              +    53.400s
10.  Hulkenberg     Sauber-Ferrari             +    56.500s
11.  Perez          McLaren-Mercedes           +  1m03.800s
12.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari         +  1m12.600s
13.  Maldonado      Williams-Renault           +  1m33.800s
14.  Bottas         Williams-Renault           +  1m35.400s
15.  Bianchi        Marussia-Cosworth          +     1 lap
16.  Pic            Caterham-Renault           +     1 lap
17.  Chilton        Marussia-Cosworth          +     1 lap
18.  van der Garde  Caterham-Renault           +     1 lap

Fastest lap: Vettel, 1m36.808s

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Rosberg        Mercedes                     22
Webber         Red Bull-Renault             16
Sutil          Force India-Mercedes         6
Gutierrez      Sauber-Ferrari               5


World Championship standings, round 3: Drivers: Constructors: 
 1.  Vettel         52        1.  Red Bull-Renault           78
 2.  Raikkonen      49        2.  Ferrari                    73
 3.  Alonso         43        3.  Lotus-Renault              60
 4.  Hamilton       40        4.  Mercedes                   52
 5.  Massa          30        5.  Force India-Mercedes       14
 6.  Webber         26        6.  McLaren-Mercedes           14
 7.  Button         12        7.  Toro Rosso-Ferrari          7
 8.  Rosberg        12        8.  Sauber-Ferrari              5
 9.  Grosjean       11       
10.  Di Resta        8       
11.  Ricciardo       6       
12.  Sutil           6       
13.  Hulkenberg      5       
14.  Perez           2       
15.  Vergne          1 
Sursa :www.automarket.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu