duminică, 2 septembrie 2012

Button a castigat Marele Premiu al Belgiei 2012 !

 Formula 1 a revenit din vacanţa de cinci săptămâni cu o cursă regală pe celebrul circuitul de la Spa-Francorchamps, care a oferit accidente, suspans şi strategii diferite pentru schimbul de pneuri.

Unul dintre puţinii piloţi care nu a avut nicio emoţie a fost Jenson Button, a cărui strategie cu o singură oprire la boxe l-a ajutat să câştige cursa la pas şi să obţină a doua victorie din acest sezon după cea de la Melbourne. Sebastian Vettel i-a copiat strategia şi a terminat pe locul doi, urmat de un Kimi Raikkonen care a optat pentru două schimburi de cauciucuri.
Cei trei au fost însă printre putinii piloţi fruntaşi care nu au fost implicat in accidentul in lant produs de Romain Grosjean chiar in startul cursei. Pilotul echipei Lotus l-a atacat agresiv pe Lewis Hamilton în lupta pentru locul şapte şi i-a agăţat pneul stânga-faţă cu cauciucul dreapta-spate al monopostului său. Francezul a fost proiectat direct în Fernando Alonso şi Sergio Perez, iar toţi cei patru piloţi au fost nevoiţi să abandoneze.

Alte victime colaterale în incident au fost Kamui Kobayashi, care a supravieţuit în a doua jumătate a plutonului cu un monopost avariat în partea spate, şi Maldonado, care a abandonat câteva tururi mai târziu după ce iniţial a "furat" startul la plecarea de pe şase. Incidentul din primul viraj va fi analizat după cursă, iar Marele Premiu al Belgiei s-a reluat în turul 5 după 4 tururi sub Safety Car.

SCHUMACHER ŞI VETTEL, LA UN PAS SĂ STRICE PRIETENIA

Dacă Button a avut o cursă solitară, Vettel şi Raikkonen au trecut prin mari emoţii înainte de a termina pe podium. După ieşirea Safety Car-ului de pe circuit, pilotul echipei Red Bull Racing ocupa doar locul 11, însă a început o cursă spectaculoasă de recuperare în care i-a depăşit, printre altele, pe Felipe Massa şi Mark Webber, înainte de a fi la un pas de acroşaj cu Michael Schumacher în turul 20. 
Vettel a încercat să depăşească exact pe traiectoria pe care septuplul campion mondial a ales-o pentru a intra la boxe pentru schimbul de pneuri, cei doi au frânat violent pentru a evita contactul, iar apoi Schumacher i-a tăiat razant faţa pentru a intra la standarduri.

La rândul său, Raikkonen i-a depăşit în drumul spre locul trei pe Nico Hulkenberg şi, mai ales, de Michael Schumacher, pe care l-a depăşit într-o manieră entuziasmantă chiar la intrarea în virajul Eau Rouge.
Chiar dacă au plecat din afara topului 10, Hulkenberg, Massa şi Webber au terminat pe următoarele trei poziţii ca urmare a celor patru abandonuri petrecute la start şi a altor depăşiri efectuate în timpul cursei, în timp ce Schumacher a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul şapte după ce pentru o bună perioadă de timp a concurat pe locul trei şi a părut capabil să terminae pe podium.
Pilotul Mercedes AMG a fost însă nevoit să efectueze o oprire suplimentară la boxe şi a terminat în faţa celor doi piloţi ai Scuderiei Toro Rosso, Jean-Eric Vergne şi Daniel Ricciardo, care câştigă primele lor puncte după o lungă perioadă de timp.

Ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Paul di Resta (Force India), în timp ce Nico Rosberg a fost la graniţa punctelor pe locul 11 deşi a plecat doar de pe 23. Germanul a încercat o strategie opusă şi a fost unul dintre cei doar doi piloţi care a început cursa cu pneuri hard, punând numeroase probleme unor piloţi la jumătatea întrecerii.
Sauber pleacă de la Spa-Francorchamps fără niciun punct acumulat, după abandonul lui Perez şi locul 13 al lui Kobayashi, deşi echipa spera la o victorie după ce a ocupat locurile 2 şi 4 pe grila de start.
Cel mai bun timp în cursa a fost realizat de Bruno Senna, care a fost cronometrat cu 1:52.822 în turul 43.

Sursa : www.automarket.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu