duminică, 27 martie 2011

Marele premiu al Australiei a fost castigat de Vettel!

Sebastian Vettel a câştigat  prima cursă a sezonului, însă revelaţia a fost Vitaly Petrov, care a terminat pe ultima treaptă a podiumului în spatele lui Lewis Hamilton.
Prima cursă a noului sezon a adus mai mult spectacol pe circuit decât în mod obişnuit, însă aşteptările privind creşterea numărului de depăşiri au fost supraestimate.
Chiar dacă noile pneuri Pirelli au condus la o diversificare a strategiilor, Sebastian Vettel a profitat la maxim de pole position-ul realizat sâmbătă şi a debutat cu o victorie în sezonul 2011 la capătul unei curse în care a menţinut constant un avans liniştitor în faţa lui Lewis Hamilton.
Pilotul echipei McLaren a terminat pe locul doi la capătul unei curse liniştite, chiar dacă şi-a deteriorat o parte din podeaua monopostului după o scurtă ieşire în decor.
Marea surpriză a cursei a fost însă Vitaly Petrov, care a obţinut cel mai bun rezultat din carieră după ce a terminat pe ultima treaptă a podiumului la volanul monopostului Renault, chiar dacă la un moment dat a fost atacat de Fernando Alonso. Pilotul Scuderiei Ferrari a terminat pe locul patru, chiar dacă imediat după start a coborât pe locul nouă după ce a fost blocat de Jenson Button.
Acesta din urmă a avut parte de un duel electrizant cu Felipe Massa în primele 10 tururi ale cursei, care au evidenţiat totodată că nouă aripă spate ajustabilă nu favorizează foarte mult depăşirile. Pilotul echipei McLaren a fost penalizat cu un drive-through după ce l-a depăşit pe brazilian prin tăierea unei şicane, însă în cele din urmă a terminat pe locul şase, imediat în spatele lui Mark Webber. Plecat în cursă de pe locul trei, favoritul publicului local nu a reuşit să lupte pentru victorie şi a terminat doar pe locul cinci, egalându-şi astfel cea mai bună performanţă personală în Australia obţinută cu Minardi în 2002.
Debutantul cu cel mai bun rezultat în prima cursă a sezonului a fost Sergio Perez, mexicanul terminând pe poziţia a şaptea, iar coechipierul său Kamui Kobayashi a completat cu un loc opt un rezultat foarte bun pentru Sauber F1 Team. Felipe Massa a avut parte de un debut modest în noul sezon şi a obţinut doar poziţia a nouă, în timp ce Scuderia Toro Rosso şi-a adjudecat ultimul punct pus în joc prin Sebastian Buemi.
Force India a terminat chiar la graniţa punctelor pe locurile 11 şi 12 prin Adrian Sutil şi debutantul Paul di Resta, urmaţi de Jaime Alguersuari (Toro Rosso) şi veteranul Nick Heidfeld (Renault). Jarno Trulli a completat clasamentul cu un loc 15 pentru Lotus, în timp ce ultima poziţie i-a revenit unui alt debutant, Jerome D'Ambrosio (Virgin Racing).
Mercedes GP a avut un start dezamăgitor de sezon, după ce ambii piloţi au abandonat în urma unor incidente. Michael Schumacher a intrat la boxe în primul tur după un acroşaj cu Jaime Alguersuari (Toro Rosso) şi a abandonat în prima parte a cursei din cauza unei defecţiuni la suspensii, iar Nico Rosberg s-a retras în turul 25 după ce a fost lovit de Rubens Barrichello (Williams) în partea dreaptă a monopostului. O soartă similară a avut şi Williams, după ce Pastor Maldonado a abandonat în startul cursei, iar Rubens Barrichello s-a retras la boxe după ce a fost implicat într-un acroşaj cu Rosberg.

Australia - Clasament cursa si clasamente generaleREZULTATE

The Australian Grand Prix
Albert Park, Melbourne, Australia;
58 de tururi; 307.574km;
Vreme: însorită.

Clasament:

Poz Pilot    Echipa            Timp
 1. Vettel    Red Bull-Renault      1h29:30.259
 2. Hamilton   McLaren-Mercedes      +  22.297
 3. Petrov    Renault          +  30.560
 4. Alonso    Ferrari          +  31.772
 5. Webber    Red Bull-Renault      +  38.171
 6. Button    McLaren-Mercedes      +  54.300
 7. Perez     Sauber-Ferrari       + 1:05.800
 8. Kobayashi   Sauber-Ferrari       + 1:16.800
 9. Massa     Ferrari          + 1:25.100
10. Buemi     Toro Rosso-Ferrari     +   1 tur
11. Sutil     Force India-Mercedes    +   1 tur
12. Di Resta   Force India-Mercedes    +   1 tur
13. Alguersuari  Toro Rosso-Ferrari     +   1 tur
14. Heidfeld   Renault          +   1 tur
15. Trulli    Lotus-Renault       +  2 tururi
16. D'Ambrosio  Virgin-Cosworth      +  3 tururi

Cel mai rapid tur: Massa, 1:28.947

Abandonuri:

Pilot     Echipă             În turul
Glock     Virgin-Cosworth       50
Barrichello  Williams-Cosworth      49
Rosberg    Mercedes           22
Kovalainen  Lotus-Renault        19
Schumacher  Mercedes           19
Maldonado   Williams-Cosworth      10
Liuzzi    HRT-Cosworth         1
Karthikeyan  HRT-Cosworth         1


Clasament general după etapa 1:        

Piloți:            Constructori:       
 1. Vettel    25    1. Red Bull-Renault      35
 2. Hamilton   18    2. McLaren-Mercedes      26
 3. Petrov    15    3. Renault          15
 4. Alonso    12    4. Ferrari          14
 5. Webber    10    5. Sauber-Ferrari       10
 6. Button     8    6. Toro Rosso-Ferrari     1
 7. Perez     6    
 8. Kobayashi   4    
 9. Massa     2    
10. Buemi     1    

Un comentariu: