duminică, 18 martie 2012

Jenson Button a câştigat Marele Premiu al Australiei!

Button a câştigat Marele Premiu al Australiei!
Jenson Button a câştigat prima cursă a sezonului şi a fost urmat pe podium de Sebastian Vettel şi Lewis Hamilton. Michael Schumacher a ratat ocazia de a termina pe podium după ce a abandonat din motive tehnice.
 
McLaren a confirmat că deţine cel mai bun monopost în acest debut de sezon după ce Jenson Button a obţinut victoria la Melbourne într-o cursă pe care a controlat-o cu autoritate de la început până la sfârşit.
Elementul crucial al cursei a fost startul, întrucât Button a reuşit să se impună în lupta cu Lewis Hamilton, să-l depăşească în primul viraj pe coechipierul său care plecase din pole position şi să se instaleze pe prima poziţie.
Campionul mondial din 2009 şi-a construit ulterior un avans confortabil, care i-a permis o strategie cu două opriri la boxe pentru pneuri medium şi l-a avantajat inclusiv la intrarea Safety Car-ului pe circuit.
Marele câştigător a fost însă Sebastian Vettel, care a reuşit să termine pe locul 2 după ce a urcat o poziţie la start şi a profitat de un abandon suferit de Michael Schumacher din motive tehnice. Astfel, Hamilton a fost nevoit să se mulţumească doar cu ultima poziţie a podiumului în cursa de debut a sezonului.
Startul Marelui Premiu al Australiei a fost unul bogat în evenimente, cu numeroase răsturnări de situaţie. Pe lângă depăşirea lui Button asupra lui Hamilton, Michael Schumacher a urcat pe locul trei, iar Sebastian Vettel a promovat de pe locul şase pe cinci, concomitent cu coborârile de câteva poziţii în pluton ale lui Romain Grosjean şi Mark Webber.
Turul 2 a adus şi primele incidente, Nico Hulkenberg fiind nevoit să abandoneze cu puţin timp înainte ca Grosjean să aibă aceeaşi soartă după ce pilotul echipei Lotus a fost lovit în suspensia faţă de Pastor Maldonado (Williams).
Numeroasele incidente le-au permis piloţilor de top care au dezamăgit în calificări să progreseze semnificativ în pluton: Fernando Alonso a urcat şase poziţii până pe locul şase, Felipe Massa a ajuns de pe 16 pe 12, iar Kimi Raikkonen a progresat cinci poziţii până pe 12.
Primele tururi au adus şi un duel spectaculos intre Schumacher şi Vettel pentru a treia poziţie. Mai întâi, Vettel a forţat o depăşire cu sistemul DRS şi a ieşit uşor în decor în primul viraj, pentru ca în turul 12 Schumacher să aibă probleme majore la cutia de viteze, care s-a blocat în treapta a treia. Pilotul echipei Mercedes a ieşit în decor în primul viraj, a reuşit să ajungă cu dificultate la boxe, însă a fost nevoit să abandoneze, ratând astfel cea mai bună şansă de la revenirea în F1 să obţină al 155-lea podium din carieră.
După această serie de incidente, cursa a început să se calmeze, iar primele intrări la boxe nu au schimbat prea mult clasamentul. McLaren a ieşit însă în evidenţă cu o strategie diferită de a echipelor rivale, întrucât Hamilton şi Button au optat pentru pneuri medium pentru al doilea stint, comparativ cu păstrarea cauciucurilor soft pentru ceilalţi piloţi din partea superioară a clasamentului.
McLaren părea că se îndreaptă spre un un-doi cu Button şi Hamilton, însă un abandon suferit de Vitaly Petrov (Caterham) în turul 37 chiar pe linia de start-sosire a condus la intrarea Safety Car-ului pe circuit.
În acel moment, Button şi Hamilton efectuaseră deja al doilea pitstop pentru pneuri medium, în timp ce Sebastian Vettel a profitat de oportunitate şi a intrat imediat la standuri pentru schimbul de cauciucuri. În condiţiile în care întregul pluton a rulat lent în aşteptarea maşinii de siguranţă, campionul mondial a câştigat timp preţios şi a reuşit să se infiltreze pe locul 2, intre Button şi Hamilton.
Mark Webber a completat performanţa lui Vettel printr-un loc patru, în timp ce Scuderia Ferrari a reuşit să mai spele din ruşinea calificărilor şi să termine pe locul cinci prin Fernando Alonso. Dublul campion mondial a plecat doar de pe locul 12 al grilei de start, însă a reuşit să câştige şase poziţii la start şi în cele din urmă şi-a trecut în cont 10 puncte.
Nu la fel de norocos a coechipierul său Felipe Massa, care a abandonat cu 11 tururi înainte de final în urma unui acroşaj cu conaţionalul său de la Williams, Bruno Senna (Williams).
De altfel, şi Williams a avut o cursă de uitat, întrucât Pastor Maldonado a abandonat la rândul său în ultimul tur după ce a atacat prea agresiv o bordură, a pierdut controlul volanului şi s-a lovit puternic de zid. Totuşi, echipa britanică a arătat un progres semnificativ faţă de anul trecut, întrucât venezueleanul concura pe locul 6 în momentul producerii accidentului.
După rezultatele modeste din calificări, Sauber a impresionat în cursă după ce Kamui Kobayashi şi Sergio Perez au terminat pe locurile 6 şi 8. Mexicanul a plecat de pe ultima poziţie a grilei de start, însă o strategie excelentă cu o singură oprire la boxe l-a adus în puncte.
Între cei doi s-a intercalat Kimi Raikkonen, finlandezul reuşind să câştige 10 poziţii faţă de poziţia de start după o cursă în care a părut să fie bulversat şi de fluturarea inoportună a steagurilor albastre pentru piloţii întârziaţi.
Ultimele puncte au fost acontate de Daniel Ricciardo (Toro Rosso) şi Paul di Resta (Force India).

Australia - Clasament cursa:

1.  Button        McLaren-Mercedes           1h34:09.565
 2.  Vettel        Red Bull-Renault           +     2.100
 3.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +     4.000
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +     4.500
 5.  Alonso        Ferrari                    +    21.500
 6.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +    36.700
 7.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    38.000
 8.  Perez         Sauber-Ferrari             +    39.400
 9.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    39.500
10.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    39.700
11.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +    39.800
12.  Rosberg       Mercedes                   +    57.600
13.  Maldonado     Williams-Renault           +     1 lap
14.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 lap
15.  Pic           Marussia-Cosworth          +    2 laps
16.  Senna         Williams-Renault           +    4 laps

Fastest lap: Button, 1:29.187

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Massa         Ferrari                      47
Kovalainen    Caterham-Renault             42
Petrov        Caterham-Renault             37
Schumacher    Mercedes                     11
Grosjean      Lotus-Renault                2
Hulkenberg    Force India-Mercedes         1
Karthikeyan   HRT-Cosworth                 1
De la Rosa    HRT-Cosworth                 1


World Championship standings, round 1: Drivers: Constructors: 
 1.  Button        25        1.  McLaren-Mercedes           40
 2.  Vettel        18        2.  Red Bull-Renault           30
 3.  Hamilton      15        3.  Sauber-Ferrari             12
 4.  Webber        12        4.  Ferrari                    10
 5.  Alonso        10        5.  Lotus-Renault               6
 6.  Kobayashi      8        6.  Toro Rosso-Ferrari          2
 7.  Raikkonen      6        7.  Force India-Mercedes        1
 8.  Perez          4       
 9.  Ricciardo      2       
10.  Di Resta       1       
Sursa : http://www.automarket.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu